Leidt nieuw winkelcentrum Kampenhout-Sas tot meer sluipverkeer?

In Kampenhout zijn de plannen voor een nieuw winkelcentrum voorgesteld. Een bouwfirma wil op de oude veilingsite vlakbij het kanaal Leuven-Dijle een nieuw winkelcomplex bouwen.

Een cluster van een 17-tal winkels. Dat wil de firma MG Real Estate neerplanten op de oude veilingsite in Kampenhout-Sas. Het winkelcomplex zou onder andere bestaan uit voeding-, kleding- en elektronicawinkels. Als de gemeente daar de nodige partners voor vindt, komt er misschien zelfs een zwembad.

Sluipverkeer

Ook verschillende buurtbewoners waren aanwezig bij de voorstelling van de plannen. Zij maken zich vooral zorgen over het extra verkeer dat de winkels zullen aantrekken. “Dit doet me denken aan projecten zoals het Gouden Kruispunt in Tielt-Winge”, zegt bewoner Tom. “Dat is iets waar we al een tijd vanaf willen, geconcentreerde winkelcomplexen buiten het centrum. Daar komen alleen maar meer auto's op af. Winkels in het centrum trekken dan weer fietsers en voetgangers aan.” Ook buurtbewoner Kris heeft vragen bij de plannen. “Zo’n winkelcomplex gaat voor heel wat extra verkeer zorgen”, vindt hij. “Er is nu al sluipverkeer op de Aarschotsebaan bijvoorbeeld. Zowel ’s morgens als ’s avonds.” De bouwfirma belooft om twee rondpunten aan te pakken zodat het verkeer veel sneller doorsijpelt.

 

Conflict met steenwegen

Enkele bewoners vragen zich ook af of zo’n winkelcentrum wel echt nodig is. Kampenhout-Sas ligt op de steenweg Leuven-Mechelen, waar al heel wat winkels liggen. “Klopt volledig”, zegt Jan Mertens van MG Real Estate. "Op vlak van winkels en vierkante meters zou je kunnen stellen dat het niet noodzakelijk is om er nog bij te bouwen. Anderzijds denk ik dat onze sterkte is dat wij een cluster creëren. Alle winkeliers worden zo gebundeld op één site.”

Meest gelezen