Vlaamse primeur in Riemst: waterzuiveringsinstallatie voor landbouwbedrijven en particulieren

Het gemeentebestuur van Riemst gaat als eerste in Vlaanderen een waterzuiveringsinstallatie aankopen voor zijn inwoners. Daarmee kunnen landbouwbedrijven hun spoelwater uit spuitinstallaties volledig zuiveren. Want daar zitten nog altijd kleine resten in van gebruikte sproeistoffen.

"Uit recent onderzoek is gebleken dat er verontreinigde stoffen zitten in De Zouw", zegt schepen Guy Kersten. "Daarom willen we als gemeente het goede voorbeeld geven en een zuiveringsinstallatie aanbieden aan landbouwers en particulieren in onze gemeente." 

Als boeren hun gewassen tegen ziektes behandelen met gewasbeschermingsmiddelen, zuiveren ze hun spuitinstallaties nadien met water. "Het probleem is dat daar nog altijd kleine residuen van die sproeistoffen achterblijven en dan in het oppervlaktewater terechtkomen", gaat Kersten verder. "Dat is slecht voor de mens en voor de natuur, dus daar willen we nu iets aan doen.

Investering


De installatie wordt op een centrale plaats in Riemst gezet en inwoners kunnen daar gratis gebruik van maken. In het totaal kost de installatie zo'n 50 000 euro. "Een hele investering, maar de voordelen voor de natuur zijn groter."

Meest gelezen