Bob Woodward en Donald Trump.
AP

Onderzoeksjournalist Bob "Watergate" Woodward publiceert controversieel boek over Trump: "Witte Huis is een gekkenhuis"

De gerespecteerde Amerikaanse onderzoeksjournalist Bob Woodward brengt een nieuw boek uit, na presidenten Clinton, Bush en Obama deze keer over Donald Trump. "Fear: Trump in the White House" verschijnt volgende week pas, maar The Washington Post heeft al enkele opmerkelijke passages gepubliceerd. Teneur: de paniek bij de presidentiële staf over Trump en hoe de stafleden het nationale belang proberen te beschermen tegen de president.

Woodward is niet zomaar een naam: de journalist bracht in de jaren 70 samen met Carl Bernstein het Watergate-schandaal aan het licht en deed zo oud-president Richard Nixon aftreden. In zijn 9e boek over een Amerikaans president, "Angst: Trump in het Witte Huis", neemt Woodward de administratie onder Trump en Trump zelf onder de loep.

We zijn in een gekkenstad. Dit is de ergste baan die ik ooit gehad heb

Hij doet uitgebreid verslag van de talrijke aanvaringen tussen de president en zijn staf. Volgens getuigen schelden ze elkaar de huid vol. Zo noemde Trump zijn minister van Justitie Jeff Sessions, die zich terugtrok uit het Rusland-onderzoek naar Trump en zijn entourage, "mentaal beperkt" en "een verrader".

Stafchef John Kelly zou op zijn beurt dan weer Trump als een "idioot" bestempelen. "We zijn in een gekkenstad. Ik vraag me af waarom we hier zijn. Dit is de ergste baan die ik ooit gehad heb", aldus Kelly.  

Documenten verdwijnen, Trump vergeet

Het boek onthult ook dat er een angstcultuur heerst bij het personeel binnen het Witte Huis. Ambtenaren doen er de grootste moeite om bepaalde documenten uit het zicht van de president te houden in de hoop dat hij ze vergeet.

Als voorbeeld worden de voorstellen over de terugtrekking van de VS uit NAFTA en een handelsverdrag met Zuid-Korea aangehaald. De intussen opgestapte economisch adviseur Gary Cohn zou volgens Woodward die papieren van Trumps bureau hebben doen verdwijnen. De voorstellen waren op aandringen van Trump opgesteld. Maar de papieren waren plots niet meer te zien, Trump dacht er niet meer aan en kwam er niet op terug.

"Fear"? Alweer een slecht boek

Woodward sprak voor "Angst: Trump in het Witte Huis" met verscheidene medewerkers die nauw met de president samenwerken. Tot een gesprek met Trump kwam het niet, hoewel Woodward contact met hem zocht via woordvoerster KellyAnne Conway. Tijdens een interview met de Daily Caller liet Trump wél het volgende vallen over "Fear": "Het is alweer een slecht boek. Woodward heeft heel wat geloofwaardigheidsproblemen."

Lees hier wat in The Washington Post over het boek al verscheen.

Eerder verscheen "Fire and fury"

Begin januari verscheen al "Fire and fury" over het Witte Huis van de Amerikaanse journalist Michael Wolff. Volgens Wolff is dat boek gebaseerd op 200 interviews met intimi, en de auteur zou naar eigen zeggen zowat gelogeerd hebben in het Witte Huis.

In "Fire and fury" beweert Wolff onder meer dat Trump stomverbaasd was met zijn verkiezingsoverwinning, hij mediamagnaat Rupert Murdoch bewondert en dat dochter Ivanka Trump ooit president wil worden.

Het boek deed behoorlijk wat stof opwaaien. Trump was not amused en liet dat merken op Twitter. Een van zijn advocaten dreigde met rechtszaken tegen de uitgever en de auteur.  

Meest gelezen