Videospeler inladen...

Boek Woodward "zal geen orkaan door Witte Huis jagen, maar toch een stevige tropische storm"

Het Witte Huis is een operatie gestart om "Fear", het boek van Bob "Watergate" Woodward dat binnenkort uitkomt, te bagatelliseren. Minister van Defensie James Mattis en stafchef John Kelly ontkennen de uitspraken die hen in de mond worden gelegd. "Verzonnen, bedrog en oplichterij van het publiek", zegt de president zelf. Of het boek ook gevolgen zal hebben? Björn Soenens betwijfelt het.  

Na "Fire and fury" ligt er binnenkort opnieuw een boek in de rekken dat vernietigend is voor de Amerikaanse president Donald Trump. In "Fear" schetst niemand minder dan journalistiek monument Bob Woodward alweer een ontluisterd beeld van hoe het er in het Witte Huis aan toegaat. 

Maar echt veel nieuws vertelt het boek niet, zegt correspondent in de VS Björn Soenens. "Dat het één en al chaos, beledigingen en scheldpartijen is in het Witte Huis, wisten we al". 

Witte Huis reageert

Een orkaan zal dit boek niet door het Witte Huis jagen, meent Soenens, maar toch wel een stevige tropische storm. 

En dat voelt president Trump uiteraard ook. Hij heeft al een stevige Twittertirade gelanceerd. Zo suggereerde hij dat Woodward voor de Democraten werkt. "Valt de timing op?", schreef hij, verwijzend naar de tussentijdse verkiezingen van november.

Trump tweette ook dat "er nieuwe wetten moeten komen tegen smaad en eerroof. Het zou niet mogen dat mensen zomaar worden geciteerd, zonder hun naam erbij." 

Verzonnen, bedrog en oplichterij van het publiek

Trump over boek Woodwarth

Trump tweette ook dat quotes van minister van Defensie James Mattis en stafchef John Kelly "verzonnen, bedrog en oplichterij van het publiek zijn".

Mattis en Kelly worden in het boek het vaakst geciteerd. Kelly zou Trump een "idioot" hebben genoemd, terwijl Mattis hem volgens het boek "de kennis van een scholier" zou toedichten. Zowel Kelly als Mattis, allebei nog in dienst, ontkennen dat ze de uitspraken ooit hebben gedaan. "Het boek leest als een roman. Het ís ook een roman, het is niet waar", zeggen ze.

Er is al een hele operatie vanuit het Witte Huis, uitgaande van de persdienst, om het boek te banaliseren en de waarachtigheid in twijfel te trekken. "Dit boek is niet meer dan gefabriceerde verhalen, vele van misnoegde ex-werknemers, met de bedoeling de president er slecht uit te doen zien", zei woordvoerster Sarah Sanders.

Gevolgen?

Of het boek ook gevolgen zal hebben? Björn Soenens betwijfelt het. "De meeste werknemers in het Witte Huis zíjn al opgestapt. En Kelly en Mattis, die het vaakst worden geciteerd, ontkennen wat hen in de mond wordt gelegd."

"Het boek zal wel enorm goed verkopen", is Soenens overtuigd. Het komt pas volgende week uit, dus ook wie het nu al moet becommentariëren, heeft het nog niet kunnen lezen. "Op de nu al verschenen fragmenten na zou het eerder een saai boek zijn", weet Soenens.

"Maar wel zeer interessant omdat het gaat over hoe beleidsbeslissingen tot stand komen. Je ziet wel opmerkelijke dingen staan, zoals de passage waarin staat dat Trump er onberaden voor zou hebben gepleit om de Syrische president Bashar al-Assad te vermoorden na een chemische wapenaanval in het land.

Ik was de Ernest Hemingway van de 140 tekens

Een geïnspireerde Trump over zichzelf, in "Fear"

"Je moet voortdurend hopen dat er genoeg wijze, verstandige mensen rond Trump zitten die de realiteit aanpakken op hun manier, los van de Twittertirades van de president", zegt Soenens, die nog meegeeft dat Trump trouwens zélfs over Twitter lamenteert.

Met name omdat het nu mogelijk is om gedachten te verwoorden in 280 in plaats van de aanvankelijke 140 tekens. "En ik kon dat juist zo goed", moet Trump hebben geklaagd. "Ik was de Ernest Hemingway van de 140 tekens".

"En dat is toch wel mooi gezegd", vindt Soenens.

(Her)beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De wereld vandaag" op Radio 1

Meest gelezen