Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Brazilië: Ook vervanger voor Lula beschuldigd van corruptie

In Brazilië heeft het parket van São Paolo Fernando Haddad formeel beschuldigd van corruptie. Haddad, de voormalige burgemeester van de stad is als vicekandidaat de waarschijnlijke plaatsvervanger van het voormalige staatshoofd Luiz Inácio Lula da Silva bij de presidentsverkiezingen in oktober. Een rechter moet nu beslissen of de 55-jarige Haddad wordt aangehouden.

Het parket beschuldigt Haddad ervan tijdens de campagne voor de lokale verkiezingen in 2012, die hem het burgemeesterschap opleverden, voor 2,6 miljoen real (ongeveer 1 miljoen euro volgens de wisselkoers van toen) aan steekpenningen te hebben aanvaard. Die zouden zijn betaald door het bouwbedrijf UTC Engenharia, dat in ruil gunsten verwachtte van de toekomstige burgemeester bij openbare aanbestedingen.
Volgens een woordvoerder van Haddad zijn er "geen bewijzen" voor de beschuldigingen. UTC Engenharia verzint "verhalen uit eigenbelang" om zelf een lichtere straf te bekomen, zo luidt de verdediging.

Haddad stelt zich ook vragen bij de timing van de beschuldigingen. Hij is voor de linkse Arbeiderspartij (PT) de vicekandidaat van Lula, Braziliaans president tussen 2003 en 2011, bij de presidentsverkiezingen van 7 oktober. Afgelopen vrijdag besliste het Hooggerechtshof dat de 72-jarige Lula zich door zijn veroordeling wegens corruptie - hij zit momenteel een gevangenisstraf van ruim 12 jaar uit - echter niet kandidaat mag stellen. Het voormalige staatshoofd gaat in beroep tegen de beslissing, maar als die wordt bevestigd zal Haddad officieel de kandidaat van de PT zijn.

Meest gelezen