Videospeler inladen...

Britse gerecht verdenkt twee Russen van vergiftiging Skripal, westerse bondgenoten scharen zich achter Britten

Het Britse gerecht verdenkt twee Russen van de gifaanslag op de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Volgens de Britse regering zijn de twee verdachten leden van de Russische militaire inlichtingendiensten. Dat heeft premier Theresa May gezegd in het parlement. Frankrijk, Duitsland, Canada en de VS hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten "volledig vertrouwen" te hebben in de bevindingen van de Britse politie. 

Het Britse gerecht zegt over voldoende bewijzen te beschikken om de twee Russen aan te klagen. Ze worden beschuldigd van samenzwering, poging tot moord en het gebruik van het zenuwgas novitsjok.

De verdachten, twee mannen van 40 jaar, gebruikten de valse namen Alexander Petrov en Ruslan Borisjov. Volgens de Britse onderzoekers vlogen ze begin maart vanuit Moskou naar Londen, waar ze een hotelkamer boekten. In kamer zijn sporen van het zenuwgif novitsjok gevonden. 

Twee dagen na hun aankomst zouden de verdachten het zenuwgif novitsjok op de voordeur van de Skripals in Salisbury hebben gespoten. 

De twee verdachten zijn gefilmd door tientallen verkeers- en veiligheidscamera's. De Britse politie heeft ook twee foto's verspreid.

(Lees voort onder de foto.) 

Metropolitan Police Service

De Britse premier Theresa May zei in het parlement dat de aanval op Skripal vrijwel zeker is goedgekeurd door een Russische hoge functionaris in het Kremlin. Ze zegt dat Rusland de veiligheid in het Verenigd Koninkrijk wil ondermijnen en dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland. 

Europees aanhoudingsbevel

Omdat Rusland geen onderdanen uitlevert, probeert het Britse gerecht niet om de verdachten naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen. Ze worden bij verstek aangeklaagd.

Wel is een Europees aanhoudingsbevel van kracht. Als de verdachten Rusland verlaten, zal het Verenigd Koninkrijk er alles aan doen om hen op te pakken, zei May. "We zullen alles doen om ervoor te zorgen dat ze in het Verenigd Koninkrijk voor de rechter verschijnen."  

Het Kremlin heeft al laten weten dat de namen en de foto's die het Britse gerecht heeft vrijgegeven, Moskou "niets zeggen".

De voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia overleefden de aanslag, maar de gifaanval kostte uiteindelijk toch een leven. Enkele maanden na de aanval op de Skripals raakte een koppel veertigers uit de buurt van Salisbury bewusteloos nadat ze met het zenuwgif novitsjok in aanraking waren gekomen. De vrouw overleed aan de gevolgen.

(lees voort onder de foto)

PRU

Frankrijk, Duitsland, Canada en de VS hebben intussen in een gezamenlijke verklaring laten weten "volledig vertrouwen" te hebben in de bevindingen van de Britse politie.

Rusland heeft dan weer laten weten dat het enkel na een officieel verzoek van Groot-Brittannië op zoek wil gaan naar de mogelijke verdachten. Dat heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov gezegd. Hij ontkende opnieuw elke betrokkenheid van het Kremlin in de aanval met novitsjok.

De vergiftigingszaak in Salisbury leidde enkele maanden geleden tot een grote diplomatieke rel tussen Rusland en talrijke andere landen. Verschillende Russische diplomaten werden uit het land gezet als reactie op de aan Rusland toegeschreven aanval, waarop Moskou reageerde door eveneens diplomaten uit te wijzen.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen