"Eland verdronk omdat hij zich waarschijnlijk opgejaagd voelde door omstanders"

Op sociale media werd gisteren ronduit verbolgen gereageerd, nadat het verhaal van een eland die in Lake Champlain, in de Amerikaanse staat Vermont, verdronken was, viraal gegaan was. Dat vooral omdat de plaatselijke sheriff had laten weten dat dat een gevolg was van het feit dat "omstanders het dier omsingelden en belaagden, waardoor het zich bedreigd voelde en terug het woelige water van het meer indook." Of er een rechtstreeks verband is tussen de aanwezige passanten en de dood van het dier, is intussen niet helemaal duidelijk, al blijft het er wel zo op lijken.

'Fish and Wildlife'-parkopzichter Robert Currier aan persbureau AP: "De eland zwom afgelopen zaterdag het meer over van New York naar South Hero. Hij geraakte daarna aan land, maar werd op een of andere manier terug het water in gedrongen. Meer dan waarschijnlijk omdat hij zich bedreigd voelde door toevallige passanten. Het dier bezweek uiteindelijk door vermoeidheid en verdronk."

"Ik heb zelf niet gezien dat het dier terug het water ingestapt is. Maar op basis van wat ik vernomen heb van voorbijgangers en van de lokale autoriteiten kan ik besluiten dat de omstanders de oorzaak daarvan waren. De reactie van een eland op drukte is ofwel agressief worden ofwel weglopen."

"Nadat we opgeroepen waren omdat het dier duidelijk problemen had in het water, moesten we wachten op een boot om ons tot bij de eland te varen. Daardoor kwamen we te laat en was de eland al verdronken."

"Mijn raad aan de mensen is, als ze een eland zien: hou je afstand en geef het dier ruimte."

Een van de omstanders die foto’s van het dier nam voor het terug in het water sukkelde was Bernadette Toth, die samen met haar dochter een wandeling maakte naast het meer. Zij relativeerde de impact van de omstanders enigszins: "Men doet het uitschijnen alsof daar een massa volk aanwezig was. Maar er was gewoon de drukte die je hier iedere dag terugvindt. Hier zijn altijd toeristen terug te vinden en er loopt hier altijd volk rond."

Meest gelezen