Videospeler inladen...

EVP-fractieleider Manfred Weber eerste kandidaat-commissievoorzitter

De geruchten gingen al even rond maar vanmorgen maakte Manfred Weber het via Twitter officieel: hij stelt zich kandidaat om Spitzenkandidat te worden. Bij de komende Europese verkiezingen wil hij de kopman zijn van de Europese Volkspartij en dus ook commissievoorzitter worden. 

Volgend jaar in mei stemmen we niet alleen voor de regionale en de federale parlementen, maar ook voor het Europees parlement. Omdat die partijen niet zo bekend zijn bij de Europese bevolking voerde het parlement bij de vorige verkiezingen het systeem van Spitzenkandidaten in. Elke fractie draagt zo’n kandidaat voor, die meteen het gezicht wordt van de campagne.

Weber stelt zich nu als eerste kandidaat. Mogelijk volgen er nog andere binnen de EVP. Onder  meer de Fransman en Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier wordt al enige tijd genoemd.

Weber is fractieleider voor de EVP in het Europees parlement, de christendemocratische fractie waartoe ook CD&V behoort. Hij is Duitser en vicevoorzitter van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU van bondskanselier Merkel. Zij heeft hem al haar zegen gegeven. Daardoor staat Weber sterk, ook al heeft hij weinig naamsbekendheid en geen ervaring als minister.

Op het EVP-congres in november wordt de knoop finaal doorgehakt. Ook de andere politieke fracties zullen de komende tijd met hun kandidaten naar buiten komen. 

Meest gelezen