Videospeler inladen...

Francken: "Kort voor de verkiezingen hebben heel wat burgemeesters plots problemen met N-VA-voorstellen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt de kritiek van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) op een nieuw asielcentrum in Neder-over-Heembeek opmerkelijk. "Zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn er plots heel wat burgemeesters met grote problemen voor N-VA-voorstellen", zegt hij in "De ochtend".

Close verzet zich tegen de plannen van de regering om van een nieuw asielcentrum in Neder-over-Heembeek de draaischijf van de asielopvang te maken en het Klein Kasteeltje in het centrum van Brussel te sluiten. Hij vindt een nieuw asielcentrum niet fair tegenover de inwoners van de Brusselse deelgemeente. Francken pareert de kritiek. "Het centrum komt niet in een woonwijk", zegt hij in "De ochtend". "Het gaat over een site waar nu het militaire ziekenhuis is."

Daar zijn nu al 250 mensen en is een groot centrum voor niet-begeleide minderjarigen. Ik heb daar nog nooit klachten over gekregen

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel & Migratie, N-VA

Bovendien gaat het volgens Francken om een locatie waar nu al opvang gebeurt. "De preopvang wordt daar nu georganiseerd. Daar zijn nu al 250 mensen en is een groot centrum voor niet-begeleide minderjarigen. Ik heb daar nog nooit klachten over gekregen. Nu willen we het op een andere manier -maar op dezelfde plaats doen- en is er plots een groot probleem", zegt Francken die zegt het opmerkelijk te vinden dat net voor de gemeenteraadsverkiezingen veel burgemeesters plots problemen hebben met N-VA-voorstellen.

Lees verder onder de foto

Francken bezoekt in 2014 opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarigen in Neder-over-Heembeek
Jasper Jacobs

Hij verwijst onder meer ook naar de CD&V-burgemeester van Jabbeke die de snelwegparking in zijn gemeente heeft gesloten na problemen met transmigranten. Een parallel die ook zijn collega-minister en partijgenoot van Binnenlandse Zaken Jan Jambon eerder in "De ochtend" had aangehaald. Temeer omdat ook de burgemeester van Rotselaar kritiek had op de aanpak van de transmigranten, ook een burgervader van de CD&V.

Wat wil Francken veranderen in Neder-over-Heembeek?

Binnenkort verhuizen de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS). Beide instanties zijn nu gevestigd aan het Noordstation. "De Regie der Gebouwen wil het contract opzeggen", zegt Francken. "Het CGVS verhuist naar het Zuidstation, de DVZ naar de Kruidtuin."

Francken wil van de gelegenheid gebruik maken om de wachtzaal waar de asielaanvragen gebeuren ook te verhuizen. "Bij de Kruidtuin is niet ideaal", klinkt het. Dus is het oog van de regering gevallen op Neder-over-Heembeek. Voorlopig ligt de Brusselse burgemeester daarvoor dwars. In afwachting zal de wachtzaal verhuizen naar het Klein Kasteeltje langs het kanaal in Brussel.

Lees verder onder de foto

Het Klein Kasteeltje

Zelf had Francken het Klein Kasteeltje liever gesloten en verkocht. "Het stadsbestuur wil dat daar al langer opnieuw ontwikkelen", zegt de staatssecretaris. "Het is dus wel degelijk een win-winsituatie, maar dan moeten ze het wel willen zien."

Beluister hieronder het gesprek met Francken in "De ochtend":

Bekijk hier het gesprek met Theo Francken in Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen