Videospeler inladen...

Luik opent een (illegale) drugsruimte

In Luik opent vandaag een zogenoemde drugsruimte, een plek waar drugsverslaafden op een veilige manier drugs kunnen gebruiken, onder medisch toezicht. Eigenlijk is het onwettelijk, maar er is een gedoogbeleid. 

Zowat één miljoen euro had de stad Luik veil voor de ruimte die in de wijk Cathédrale-Nord ligt, in het centrum van de stad. De ruimte is ook bekend als een "salle de shoot", een ontmoetingsplek voor problematische druggebruikers. Bedoeling is om druggebruikers van de straat weg te houden en hen ook ietwat richting drughulpverlening te duwen.

"Langdurige gebruikers komen er, vaak zijn dat ook dak- of thuislozen. Ze gebruiken op een gecontroleerde manier, daarmee bedoel ik onder medisch toezicht. Zo krijg je geen overdracht van HIV of hepatitis, het is properder. De drugs worden niet voorgeschreven door een arts, ze verwerven ze op straat of bij hun dealer, maar ze kunnen op een veilige manier gebruiken", zegt Freya Vander Laenen, professor criminologie en strafrecht aan de Universiteit Gent. 

"De hele idee is om schadebeperkend te werken, om negatieve gevolgen zoveel mogelijk in te dijken. Het is niet de bedoeling om daar te gaan ontraden, het gebruik wordt aanvaard. Er wordt niet gestreefd naar het clean krijgen van die mensen. Maar het brengt gebruikers wel weer in contact met drughulpverlening, vooral mensen die anders geen enkel contact hebben met gelijk welke vorm van hulp. Onze onderzoeksresultaten liegen er niet om."

Gedoogbeleid, maar geen vrijplaats om gelijk wat te doen

Freya Vander Laenen, criminologe UGent

De drugwet laat zo'n ruimte wel nog niet toe, wat dan? "Op dit moment is het illegaal, dat klopt. Maar er zijn afspraken gemaakt met de procureur, de stad en de politie dat er niet zal opgetreden worden. Een gedoogbeleid dus. De ruimte en de omgeving daarrond mogen wel geen vrijplaats worden om gelijk wat te doen", verklaart Vander Laenen nog.

De eerste gebruiksruimte in deze vorm is het in ons land. Charleroi en Brussel zouden ook zoiets willlen, Gent ook, maar dan enkel als het legaal is. "Er is een aanpassing van de drugwet nodig om het legaliseren, het zal toch wel afhangen van de samenstelling van de volgende regering of dat lukt of niet, deze legislatuur komt het er niet meer van", klinkt het.

Bekijk hier de reportage uit Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen