Videospeler inladen...

Mont Blanc gaat op slot na overlast: vanaf volgend jaar maximaal 214 klimmers per dag

De belangrijkste toegangsweg om de Mont Blanc te beklimmen wordt vanaf deze zomer beperkt. Jean-Marc Peillex, de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, aan de voet van de hoogste berg van West-Europa, is de overlast al langer beu. "Is de top van respectloosheid bereikt?", vroeg hij zich onlangs af. Maar blijkbaar is niet iedereen in de buurt van de Mont Blanc blij met het initiatief van Peillex en groeit er verzet tegen hem en zijn plannen.

Saint-Gervais-les-Bains ligt in het Oost-Franse departement Haute Savoie, in de Alpen. Het plaatsje vormt de uitvalsbasis voor heel wat wandelaars en bergbeklimmers, en is ook de start van het gemakkelijk toegankelijke en meest gebruikte klimtraject naar de hoogste regionen van de Mont Blanc, de Goûter-route.

Dagelijks wagen nu tot 400 mensen de beklimming. Het is daardoor niet alleen erg druk op de berg, met gevaarlijke situaties tot gevolg, maar veel alpinisten zijn, volgens de burgemeester, nauwelijks voorbereid en lappen alle regels aan hun laars. Op Twitter heeft Peillex recent een aantal overtredingen opgelijst die allemaal plaatsvonden in dezelfde week:

  • Een gids die onderweg was naar de top, kreeg een vuistslag toen hij een groep tegenkwam die aan het afdalen was. Ze waren boos omdat hij hen niet doorliet.
  • Een andere gids moest beledigingen slikken nadat hij opgemerkt had dat een werktuig weer moest worden opgeborgen. Een derde gids werd geduwd door boze klimmers.
  • Op de Dôme du Goûter, een soort met ijs bedekte koepel, hielden enkele mensen een siësta op een brug van sneeuw.
  • Vallot, een schuilplaats voor noodsituaties, is ontoegankelijk omdat een twintigtal personen er een soort kampeerplaats ingericht hebben.

Om verdere incidenten te voorkomen, wordt vanaf 2019 het aantal klimmers beperkt tot 214 per dag. Dat is het exacte aantal slaapplaatsen dat beschikbaar is in de verschillende berghutten langs het parcours. Wie de berg wil beklimmen, moet verplicht reserveren. Geen reservatie is geen toegang tot het parcours en de hutten.

(Lees voort onder de foto.) 

Volgens Vlaams bergbeklimmer Bjorn Vandewege zal het waarschijnlijk zo'n vaart niet lopen met het plan van Peillex. Vandewege kent de regio. Hij heeft er pas nog een maand verbleven. "Peillex is zèlf nogal gecontesteerd", zegt hij. "Hij is niet de burgemeester van de gemeente waar de Mont Blanc ligt, maar van het dorpje waar het treintje vertrekt."

"Peillex stoort zich nogal aan het feit dat er steeds meer mensen van Oost-Europa komen klimmen. Die spreken dikwijls geen Frans en brengen hun eigen materiaal en gidsen mee. Wat officieel mag als de gidsen internationaal erkend zijn. Maar dat strookt niet met het chauvinisme van Peillex."

"Wie geld neertelt mag klimmen"

Vandewege vreest ook dat als Peillex zijn zin krijgt, de beklimming van de Mont Blanc een elitaire bedoening zal worden: "Wie geld neertelt, zal kunnen vertrekken, wie dat niet heeft, zal alleen nog de overblijvende plaatsen kunnen invullen."  

"Op weg naar boven zijn er drie hutten en de hutbewaarders verzetten zich tegen de beperking tot 214 klimmers per dag die Peillet wil. De soep zal dus waarschijnlijk niet zo heet worden gegeten als ze wordt uitgeschept", denkt Vandewege. 

Meest gelezen