Copyright 2018 The Associated Press. All Rights Reserved

Eerste Afro-Amerikaanse vrouw wint nominatie voor Democraten in Massachusetts

Bij de Amerikaanse voorverkiezingen in de staat Massachusetts heeft Ayanna Pressley de nominatie van de Democratische Partij in de wacht gesleept voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Ze versloeg partijgenoot Michael Capuano, hij moet nu na 20 jaar zijn zetel afstaan. Opnieuw haalt een jonge progressieve vrouw het bij de Democraten van een mannelijke gevestigde waarde. 

De overwinning van Pressley vormt de meest recente in een reeks overwinningen voor progressieve jonge minderheidskandidaten bij de Democraten. De 44-jarige Pressley is wethouder in Boston. Omdat er geen Republikeinse tegenstanders zijn, wordt zij waarschijnlijk de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die voor de staat Massachusetts een zetel kan veroveren in het Capitool bij de tussentijdse verkiezingen in november.

Trump is een racist, vrouwenhater en een man die empathisch bankroet is

Ayanna Pressley

"Verandering komt eraan, de toekomst is van ons allemaal”, dat zei Pressley tijdens haar overwinningsspeech. Ze haalde ook uit naar de Amerikaanse president Donald Trump en noemde hem "een racist, vrouwenhater en een man die empathisch bankroet is".

Pressley ziet zichzelf als democratisch socialist, maar haar programma wordt door velen als radicaal bestempeld. Zo wil ze onder meer de opheffing van de immigratie- en controledienst ICE waar Trump erg mee dweept. Haar 66-jarige tegenstander Capuano gaf zijn nederlaag toe en zei: "Het district wil duidelijk veel verandering, zo gaat het leven nu eenmaal".

Jonger en meer divers profiel

De overwinning van Pressley komt twee maanden nadat de 28-jarige latina Alexandria Ocasio-Cortez haar kandidatuur kon verzilveren in een wijk van New York. Zij won onverwachts van Joe Crowley die al bijna 20 jaar in het Congres zit. Zowel Ocasio-Cortez als Pressley vertegenwoordigen een jonger, meer divers profiel binnen de Democratische partij. Er zijn ook een historisch hoog aantal vrouwen bij de Democraten die zich deze keer kandidaat stellen.  

Alexandria Ocasio-Cortez
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen