Videospeler inladen...

Plafond in griffie Brussels Justitiepaleis stort in: "Je weet nooit wanneer hier iets naar beneden zal vallen"

De griffie van het Hof van Cassatie is zwaar beschadigd, nadat een deel van het plafond is ingestort. Niemand raakte gewond.

De instorting gebeurde vannacht, toen er niemand aanwezig was. Wellicht is ze veroorzaakt door waterinsijpeling. Op de plaats waar het plafond naar beneden kwam, worden strafdossiers bewaard. Maar die zouden niet beschadigd zijn. 

In het justitiepaleis weet je nooit wanneer het plafond naar beneden zal vallen

Jean De Codt, Eerste voorzitter Hof van Cassatie

Het is niet de eerste keer dat er delen van het plafond naar beneden vallen in het Brusselse justitiepaleis. De Eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, Jean De Codt, vreest voor de toekomst. "Hier in het paleis weet je nooit wanneer het plafond naar beneden zal vallen. Dus het is niet aangenaam om hier te werken."

Volgens De Codt zal het wel even duren alvorens het plafond volledig hersteld zal zijn . "Het gat is toch groot", zegt de voorzitter. "Het gebouw is geklasseerd, het plafond is versierd, dus is dat niet gemakkelijk te herstellen."

Op de Nederlandstalige griffie van het Hof van Beroep vielen maandag ook twee gewonden toen enkele rekken omvielen. In het lokaal liggen Nederlandstalige dossiers die de komende weken behandeld moeten worden door het hof van beroep. Uit veiligheidsoverwegingen werd ook de ruimte met de Franstalige dossiers preventief afgesloten. Het gebouw verkeert al jarenlang in slechte staat.

Justitiepaleis kampte al met schimmelplaag en waterlek

Het is niet voor het eerst dat het justitiepaleis te maken krijgt met problemen. Vorig jaar kampten de catacomben van het paleis met een schimmelplaag te wijten aan de vochtigheid in het oude gebouw. Ook toen was er al sprake van lokalen die op instorten stonden.  Sindsdien moet de politie alle bewijsmateriaal van rechtzaken, waaronder munitie, wapens, lichaamsdelen op sterk water, elders bewaren voor de veiligheid en gezondheid van de medewerkers. Medewerkers hadden het over een hallucinante situatie waarbij het hout in de ruimtes volledig verrot was.

In 2014 bleek al dat het justitiepaleis zo lek is als een zeef. In de zaal van het Hof van Beroep regende het binnen met verzakkingsgevaar tot gevolg.

Het gebouw met meer dan 270 zalen vraagt ook een voortdurende vernieuwing van sanitair, verlichting, liften, ... . Miljoenen euro's gingen al naar de herstellingen hiervan.

Renovatiewerken justitiepaleis

Sinds 1987 staan er rond het justitiepaleis stellingen om de gevels van het paleis te renoveren. Onlangs raakte bekend dat die er nog een tijdje zullen staan. Dirk Van Gerven, advocaat en bestuurder bij de Poelaertstichting, liet weten dat het zeker nog jaren duren alvorens de gevels gerenoveerd zijn. "Pas tegen 2040 zal het gebouw te zien zijn zonder stellingen",  zei Van Gerven, onlangs aan VRT NWS. "Daarna is het de beurt aan de binnenkant van het paleis."

Regie der Gebouwen, die instaat voor de renovatie van het justitiepaleis maakt zich sterk, dat het volledige paleis tegen 2030 gerenoveerd zal zijn. "Er lopen nu enkele aanbestedingen voor de buitengevels, alle daken zijn al vernieuwd", zegt Johan Vanderborgt, woordvoerder bij Regie der Gebouwen.

Meest gelezen