Videospeler inladen...

Politieke reacties na "Pano"-reportage over Schild & Vrienden: "Dit kan en mag niet zonder gevolgen blijven"

De "Pano"-reportage over de rechtse organisatie Schild & Vrienden lokt heel wat reacties uit, ook uit politieke hoek. Op Twitter hebben verschillende politici al van zich laten horen. "Dit is iets om ons zorgen om te maken", schrijft CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Dit is het soort schild en vrienden dat niemand nodig heeft. Zoek hulp!", is de boodschap van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA).

Voor N-VA reageert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir erg scherp. "Dromen van knokploegen en stoer doen met wapens. Heldhaftig lachen met stervende baby’s. En dan de mond vol hebben over Westerse waarden? Dat is het soort schild en vrienden dat niemand nodig heeft. Zoek hulp!" 

Vlaams minister-president Geert Bourgeois is ook diep geschokt. "Racisme, antisemitisme... walgelijk, strijdig met fundamenten van onze samenleving. Het is nu aan het parket om hier gevolg aan te geven", tweet hij.  

Staatssecretaris Theo Francken noemt wat hij gezien heeft "afgrijselijk mensonterend". "De Vlaamse jeugd mag best wat weerbaarder zijn maar dat betekent net samen vechten voor onze grondwaarden en dus tegen racisme, antisemitisme en seksisme." Ook Jong N-VA verwerpt de praktijken van Schild & Vrienden.

CD&V: "Iets om ons zorgen over te maken"

Wouter Beke en Hilde Crevits, beiden CD&V, reageren geschokt. ""Je zou het kunnen wegzetten als iets doms, maar dat zou minimaliseren zijn", twittert Beke. "Dit is iets om ons echt zorgen over te maken". Minister van Onderwijs Crevits legt de link met de start van het schooljaar. "De hele week ging het (terecht) over het niveau en lat van ons onderwijs. Vanavond wordt pijnlijk duidelijk dat we bovenal nood hebben aan burgerschap."

Groen: "Dit is niet ons Vlaanderen"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci ziet het scherpe contrast met de uitzending van "De Klas", net voor "Pano". "Van de hartverwarmende aflevering van de Klas als beeld van diversiteit en genderrijkdom, naar een ronduit onthutsende aflevering over de ware aard van Schild & Vrienden."

"Dit is niet ons Vlaanderen. Dit zijn absoluut niet de waarden en normen van de gewone mensen die hier wonen. Dit is zo extreemrechts, antisemitisch, racistisch en seksistisch dat geen enkel mens hier onbewogen bij kan blijven. Onthutsend. Dit kan en mag niet zonder gevolg blijven", reageert Almaci in "De ochtend" op Radio 1.

Niet alleen justitie moet reageren, er moeten ook politieke gevolgen komen, zegt Almaci. "Op federaal vlak moet het actieplan discriminatie en racisme er nu eindelijk komen, met duidelijke acties tegen dit soort extreme radicalisering. Op Vlaams niveau zou de commissie deradicalisering in het Vlaams Parlement moeten samenkomen naar aanleiding hiervan. Maar politici moeten zich ook bewust zijn van hun verantwoordelijkheid: woorden zijn niet onschuldig. We moeten als politici op onze woorden letten, maar er ook op letten dat we geen ruimte geven aan gedachten om zich verder te verspreiden."

Beluister het gesprek met Meyrem Almaci in "De ochtend"

Open VLD: "Verdedigen van de waardigheid van elke mens"

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) heeft het over "de echte politieke strijd van vandaag": "moedig en consequent verdedigen van de waardigheid van elke mens. Tegen de barbaren en het populisme. Elke dag opnieuw." Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dringt aan: "Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Optreden met alle juridische middelen die er zijn."

Crombez: “N-VA moet die mensen van de lijst halen”

“Het is beangstigend dat er organisaties zijn die zo hard tegen joodse mensen, tegen vrouwen, tegen gekleurde medemensen reageren. Nog beangstigender is dat ze zich bewapenen", reageert John Crombez, voorzitter van SP.A op de reportage. 

Volgens de socialistische voorzitter moeten er twee acties worden ondernomen. “Eerst is het parket nu belast met het onderzoek naar die organisatie. Dat is het belangrijkste.”

 “Maar er is ook infiltratie in de politiek. Daar moet snel duidelijkheid komen. Die mensen moeten van de lijst worden gehaald, met name van N-VA-lijsten, voor zover we nu weten.”

Ook Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) geeft een reactie via Twitter: 

Vlaams Belang

Meest gelezen