Protest tegen sloop Kolenwasserij 1 in Beringen

Projectontwikkelaar be-MINE wil de grootste kolenwasserij van Beringen slopen en heeft een procedure opgestart om de wettelijke bescherming van het gebouw op te heffen. Maar verschillende organisaties die zich bezig houden met mijnerfgoed dienen daar nu een bezwaar tegen in.

De provincie leverde enkele maanden geleden een vergunning af om Kolenwasserij 1 te slopen, omdat alle vier de kolenwasserijen restaureren en onderhouden veel te duur zou zijn. Maar kolenwasserij 1 was wettelijk nog beschermd.  Projectontwikkelaar Be-Mine heeft nu een procedure opgestart om die bescherming op te heffen. Verschillende erfgoedverenigingen dienen daar nu een bezwaar tegen in.

Contractbreuk

"Er zijn in 1994 duidelijke afspraken over gemaakt", zegt Paul Boutsen van VZW Het Vervolg. "De koolmijn van Beringen is toen volledig beschermd, zodat er een hele site bewaard zou blijven. En op de andere mijnterreinen in Limburg zou men dan alleen de markantste gebouwen bewaren. En nu komt men daar ineens op terug."

Geen centen

Dat alle vier de kolenwasserijen in Beringen bewaren te veel geld zou kosten, vindt Boutsen geen argument. "Wat is duur? Ik heb ook nog nog geen enkele studie gezien waarin een echte berekening van de restauratie is gemaakt. En ik heb nog geen enkele studie gezien naar de mogelijkheden ivm andere invullingen."

Meest gelezen