Plannen voor autoluw dorpscentrum in Itterbeek schrikken handelaars af

In Dilbeek heeft architectenbureau Ark Studio zijn eerste plannen voorgesteld om het centrum van deelgemeente Itterbeek autoluw te maken. De dorpskern wordt helemaal autovrij en de kerk moet beschikbaar worden voor evenementen. Allemaal goed, zeggen de handelaars, maar waar moeten in dit scenario onze klanten hun auto parkeren?

Het nieuwe project werd vooraf met heel wat buurtbewoners besproken. Veel mensen steunen het project, maar niet iedereen is enthousiast. Apotheker Trap, die al sinds 1964 in Itterbeek is gevestigd, gaat niet akkoord met de plannen. Zaakvoerder Jo Trap vreest dat de plannen de doodsteek betekenen voor zijn apotheek. "Om mijn zaak in leven te houden, zijn parkeerplaatsen nodig. Waarom moeten nu alle we auto's bannen uit de dorpskern?"

Het gemeentebestuur van Dilbeek sust. "Dit is een mooie eerste aanzet", zegt schepen van mobiliteit Stijn Quaghebeur. "De vernieuwing zal net als in Schepdaal gebeuren met inspraak van de bewoners. Een plan dat samen met hen opgesteld wordt, is een gedragen plan", zegt hij.

Maar er moet wel iets gebeuren, voegt de schepen er meteen aan toe: "het centrum van Itterbeek - vooral de Weidestraat - heeft te maken met wateroverlast. De rioleringen rond de kerk zijn in slechte staat. Dit wordt dus sowieso een rioleringsproject, waarmee we niet te lang kunnen wachten. De definitieve plannen zijn in ieder geval een zaak voor het nieuwe gemeentebestuur."

Meest gelezen