Foto: Roel Burgler

Ruim 1 op de 3 Belgen beweegt te weinig

Een op de vier mensen wereldwijd beweegt te weinig. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Global Health. België doet het slechter dan het wereldwijde gemiddelde. Ruim een op de drie volwassen Belgen beweegt niet genoeg.

Vier wetenschappers verbonden aan de Wereldgezondsheidsorganisatie  hebben wereldwijd uitgezocht hoe het gesteld is met onze fysieke activiteit. Wat blijkt? We bewegen niet genoeg. Opmerkelijk, mannen lijken meer te bewegen dan vrouwen. De regionale verschillen zijn groot. Grosso modo zijn rijkere landen minder actief dan armere landen. De minst actieve regio ter wereld is Latijns-Amerika, de actiefste is Oceanië.

Koeweit is veruit het minst actieve land ter wereld. Een heel eind daarna volgen de Filipijnen en Servië. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Oeganda, Moldavië en Jordanië. Daar wordt het meest bewogen. Voor de volledigheid: onvoldoende beweging wordt door de onderzoekers gedefinieerd als minder dan 150 minuten gemiddeld intensieve of 75 minuten intense beweging per week.

In België beweegt ruim 1 op de 3 volwassenen niet genoeg. In vergelijking met de buurlanden doen enkel Duitsland en in mindere mate het Verenigd Koninkrijk het slechter. Ook bij ons is het man-vrouwverschil opvallend. Een op de vier vrouwen beweegt niet genoeg, tegenover een op de drie mannen.

Maar er is ook goed nieuws: de cijfers lijken alarmerend, maar zijn eigenlijk vrij stabiel. Volgens de onderzoekers die de cijfers hebben verzameld en geanalyseerd zijn de cijfers sinds 2001 in grote lijnen gestabiliseerd. Enkel in het Westen nemen ze nog toe.

De WHO raadt aan om meer te bewegen, want dat kan gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en diabetes voorkomen. Overheden moeten daarom volgens de Wereldgezondheidsorganisatie meer werk maken van het aanzetten van hun burgers tot bewegen.

Meest gelezen