Door deze acties werd Schild & Vrienden op korte tijd steeds bekender

Vandaag is Schild & Vrienden een heuse rechts-conservatieve jongerenbeweging die doelbewust de aandacht opzoekt. Maar waar komt die groepering ineens vandaan? Dit is haar voorgeschiedenis.

Van Britain First in de Verenigde Koninkrijk tot Génération Identitaire in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk: nationalistische jongerenbewegingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Hun leden zijn jong, blank, vooral mannelijk, welbespraakt, vaak nog student en voeren actie tegen migratie en voor de herwaardering van nationale waarden. Een strijd tegen wat ze noemen de "Grote Vervanging van het blanke Europese volk door massamigratie".

Ook het Vlaamse Schild & Vrienden, een naam die duidelijk verwijst naar de Guldensporenslag, heeft goed naar die buitenlandse voorbeelden gekeken en sluit er zich graag bij aan. Hier leest u stap voor stap hoe de groepering is ontstaan (klik op de titels of icoontjes voor meer info):

Oprichting Schild & Vrienden

Op 24 januari 2017 richt Dries Van Langenhove de geheime Facebookgroep "Schild & Vrienden" op, nadat hij eerder al de pagina "De fiere Vlaamse meme" mee beheerde. Daarin worden politieke filmpjes en 'memes' (cartoons met een opvallende tekst op) gedeeld. Vooral "de Walen, de sossen en de buitenlanders" moeten het ontgelden.


Dag van de woede

Dries Van Langenhove

De regels

De besloten Schild & Vrienden-groep wint aan volgers. Je geraakt er enkel binnen op uitnodiging van iemand die al lid is. Om pottenkijkers te weren staat het lid dat iemand nieuw aanbrengt er garant voor dat die nieuwkomer de visie van Schild & Vrienden deelt.

De regels bij Schild & Vrienden zoals Van Langenhove ze formuleert, laten weinig aan de verbeelding over. Wie ze als vijand zien, blijkt uit de cartoons en memes die ze delen via de Facebookgroep: het "politiek correcte links", mainstreammedia, allochtonen, moslims, Walen, feministen en transgenders zijn het mikpunt van hun naar eigen zeggen "humoristisch bedoelde spot". Boodschappen als "rood moet dood" en "het is de schuld van de Walen", en "white lives matters" zijn er dagelijkse kost.


Ondergang van Saleh

De regels die Dries Van Langenhove opstelde op Facebook

Populariteit groeit

Vanaf de tweede helft van 2017 blijft het niet meer bij het delen van memes via Facebook. Wanneer linkse studenten een lezing van N-VA-staatssecretaris Theo Francken weten te verstoren, komen de leden van Schild & Vrienden in actie. De oproep om als 'stewards' op te treden bij een volgende lezing wordt massaal opgevolgd. Dat moedigt hen aan om een heuse jongerenbeweging uit de grond te stampen.

Schild & Vrienden gaat ook filmpjes posten van "goede daden voor de maatschappij". Bloed doneren of zwerfvuil opruimen bijvoorbeeld. Dries Van Langenhove roept mensen op om zich via dit soort acties bij zijn beweging aan te sluiten. Want hij wil een mentaliteitswijziging bij zijn leeftijdsgenoten, zo zegt hij zelf.

Sociale media blijven enorm belangrijk voor Schild & Vrienden: van elke activiteit worden tal van goed overdachte foto’s en video's gemaakt, die vlot honderden keren worden geliket en gedeeld door de leden. Zo komen die populaire posts zo bij een steeds groter publiek terecht, dat hen vaak nog niet kent.


Scoren op YouTube

Op YouTube lanceert Schild & Vrienden begin 2018 een professionele video, die intussen meer dan 100.000 keer is bekeken. Na een montage van beelden van de aanslagen in Parijs en Zaventem en gewelddadige betogingen komen er verschillende blanke jongeren in beeld die zich afvragen "of dit de toekomst is die wij willen"?

De eerste die in het filmpje in beeld komt, is Dries Van Langenhove. Schild & Vrienden profileert zich in dit filmpje als alternatief voor de huidige politiek, vanuit een fierheid op Vlaanderen.


Eerste (inter)nationale aandacht

Begin maart 2018 haalt Schild & Vrienden de nationale media met hun actie aan het Gravensteen in Gent. Daar is een manifestatie aan de gang voor een humaner vluchtelingenbeleid in Europa. Schild & Vrienden gaat die bijeenkomst verstoren en vernielt de spandoeken met slogans die op het Gravensteen hangen.

Van die actie maken ze een filmpje, dat ze verspreiden via YouTube en sociale media. Ze ondertitelen het in het Engels om een internationaal publiek en conservatieve, Engelstalige media te bereiken. Met succes.


Schild & Vrienden in de mainstreammedia

Schild & Vrienden haalt via Dries Van Langenhove steeds vaker de mainstreammedia. Zo wordt hij het voorjaar uitgenodigd in "Terzake" in een debat over de outing van Bo Van Spilbeeck als transgender, en in "Generation M" op radiozender MNM mag hij gaan uitleggen waar Schild & Vrienden voor staat. Da t doet hij ook in een opvallend interview met De Morgen .

“Wij zijn geen jeugdbeweging, maar we willen Vlaamse jongeren wakker schudden en tonen dat ons Vlaams samenlevingsmodel waardevol is”, zo verwoordt hij het. Dat hij racistisch zou zijn, ontkent Van Langenhove op MNM met klem.
Op bezoek bij Orbán

Schild & Vrienden spiegelt zich graag aan gelijkaardige rechts-conservatieve bewegingen in het buitenland. Afgelopen zomer slagen een tiental leden er zelfs in om de rechtse Hongaarse premier Viktor Orbán, bekend om zijn felle anti-migratiemaatregelen, te ontmoeten op een buitenlandse conferentie. Orbán spreekt Schild & Vrienden kort toe met de woorden "Awaken your nation!", of "schud jullie land wakker".

Met de beelden van de ontmoeting pakt "Schild & Vrienden" opnieuw uit op sociale media. Ze geven via hun besloten chatkanelen ook toe dat ze de ontmoeting in de media "enorm hebben kunnen opblazen".


Meest gelezen