Videospeler inladen...

Waarom de "Pano" over Schild & Vrienden geen "knip- en plakwerk" is

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove ontkent in nieuwe interviews nogmaals zijn betrokkenheid bij de ettelijke racistische en seksistische gesprekken, foto's en video's in de chatgroepen van zijn beweging, gisteren te zien in de reportage van "Pano" op één. "Het is iemand anders", beweert hij, en: "die foto's zijn gewoon van het internet geplukt". Maar de feiten spreken dat tegen.

1. De digitale wereld vs. het echte leven

Wat Van Langenhove niet kan ontkennen, is dat er in de geheime Facebook- en Discordchats ook plannen zijn gemaakt voor gebeurtenissen die effectief ook een impact hebben gehad in het echte leven. De link tussen die plannen en hun effectieve uitvoering is onmiskenbaar.

Een goed voorbeeld is dat van de 'infiltratie' van Schild & Vrienden in de Vlaamse Jeugdraad. Uit de geheime gesprekken leren we dat Van Langenhove en zijn collega's plannen maken om 'hun' jongerenadviseurs verkozen te krijgen. Uiteindelijk belanden 4 leden van Schild & Vrienden ook effectief in de Vlaamse Jeugdraad.

Nadien wordt duidelijk in de gesprekken hoe ze die Vlaamse Jeugdraad proberen te saboteren. 

Van Langenhove kan dan wel ontkennen dat hij niet de Dries is die in de geheime chatgroepen actief is, hij bereidt er wél samen met zijn medestanders zijn tweets voor. Tweets die ook effectief gepubliceerd zijn. Dat is een duidelijke link tussen het zogezegde 'nepprofiel' van Van Langenhove in de chatgroepen en zijn 'echte' Twitterprofiel.

De voorbereiding van een tweet in Discord.
Screenshot van de effectieve tweet.

Toen Van Langenhove deze week op de VRT werd uitgenodigd om de "Pano"-reportage te bekijken en zijn reactie te geven - iets waarvan ook binnen de VRT heel weinig mensen op de hoogte waren - werden er vóór en tijdens dat bezoek in de gesloten chatgroepen berichten gepost óver dat bezoek. 

Een kompaan van Dries Van Langenhove wacht buiten het VRT-gebouw en houdt de andere leden op de hoogte.

2. Samen op de foto

Wanneer Van Langenhove geconfronteerd wordt met controversiële posts van een van de leden van Schild & Vrienden, beweert hij die niet te kennen. Dat is wel erg vreemd, want hij staat met diezelfde jongeman schouder aan schouder op een foto. Het is een foto waarmee Van Langenhove nota bene zelf trots uitpakt op Twitter.

Van Langenhove staat schouder aan schouder met een van de figuren die grove dingen post in de geheime groepen.

3. Echte Facebookprofielen

De geheime Facebookgroep van Schild & Vrienden kan niet 'nep' zijn, want de leden van die groep zijn dat evenmin. Klik je vanuit de besloten groep door op de profielen, bijvoorbeeld op dat van Van Langenhove, dan kom je ook netjes op zijn eigen, échte Facebookprofiel terecht.

Van Langenhove gaf, toen hij gisteren met de controversiële posts geconfronteerd werd, overigens zelf gewoon toe dat hij de Facebookgroep heeft opgericht:

Videospeler inladen...

Voor wie er nog aan twijfelt: hier een screenshot van de besloten Facebookgroep, waar letterlijk staat dat Van Langenhove de groep heeft opgericht.

Van Langenhove had overigens wel degelijk weet van de meest grove memes in zijn groep. Meer nog: hij is zelf een van de mensen die reageert in een lang gesprek dat heel wat van die memes bevat.

Videospeler inladen...

Dat hij zich terdege bewust was van de bedenkelijke inhoud van heel wat posts, bewijst deze waarschuwing aan de andere leden:

4. De hoeveelheid

Alleen al de massa aan chatberichten die onze redactie kon inkijken en verzamelen (en ook offline opslaan, wees gerust), is gewoon niet te faken. Het gaat om tienduizenden posts, waarvan honderden met zorgwekkende inhoud.

5. De grote verdwijntruc

Luttele uren nadat Dries Van Langenhove geconfronteerd werd met de ontluisterende posts in de chatgroep - en kort voor de uitzending van "Pano" - konden we met onze eigen ogen aanschouwen hoe de geheime chatgroepen van het net werden gehaald.

De timing van die grote verdwijntruc is ronduit bezwarend voor Van Langenhove en de zijnen.

Tijdens de verwijdering van de chatgroepen in Discord.
Na de verwijdering van de chatgroepen in Discord.

In de besloten Facebookgroep wordt nog tijdens de uitzending verbijsterd gereageerd. Eén van die reacties zegt misschien nog het allermeest: "Hoe komen die aan de beelden van de Discord?"

Meest gelezen