Wat staat er op het spel in Beersel?

Zal Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) huidig burgemeester Hugo Vandaele (CD&V) van de troon stoten als populairste politicus van Beersel? N-VA wilde zes jaar geleden al de macht grijpen, maar werd naar de oppositie verwezen nadat CD&V, SP.A-Groen en Open VLD een akkoord hadden gesloten. Nieuwe belastingen, de verkoop van het Herman Teirlinckhuis, maar ook de invulling van de Gemeenveldsite bepaalden de voorbije jaren de politieke agenda.

Beersel moest net als andere gemeenten zes jaar geleden de broeksriem aanspannen en het schepencollege nam daardoor enkele onpopulaire beslissingen in de vorm van nieuwe belastingen. Zo worden onbebouwde bouwgronden belast en moeten ondernemingen in Beersel voortaan een belasting op economische bedrijvigheid ophoesten. Heel wat bedrijfsleiders hadden kritiek op die belasting. Sinds 2016 daalden wel de personenbelasting tot 6,9 procent en de onroerende voorheffing tot 680 opcentiemen.

Patrimonium in de etalage

Beersel zocht ook op andere manieren geld. Zo werd het Herman Teirlinckhuis te koop gezet. Het museum gewijd aan de Vlaamse schrijver behoorde volgens het gemeentebestuur niet meer tot de kerntaken van het bestuur. Deze keer steigerde de culturele wereld, maar uiteindelijk kocht de West-Vlaamse ondernemer Gino Coorevits het optrekje en beheert de vzw Het Huis van Herman Teirlinck voortaan het gebouw en organiseert het ook activiteiten. Het werd dus uiteindelijk een elegante oplossing voor het literaire erfgoed in de gemeente.

Intussen wordt ook het gebouwencomplex en voormalig klooster De Grote Sleutel in deelgemeente Alsemberg te koop gezet. Verwacht wordt dat hier een ontwikkelaar de kans zal grijpen om er een woonproject te realiseren.

In deelgemeente Lot kwam dan weer de kerk van Lot in het vizier. In de kerk worden geen vieringen meer georganiseerd maar de toekomst van het gebouw beroerde toch de gemoederen. Het gemeentebestuur heeft nu al in een ruimtelijk uitvoeringsplan de lijnen uitgezet en het lijkt erop dat hier vooral gedacht wordt aan een woonzorgproject.

Maar terwijl patrimonium van de hand wordt gedaan wordt elders wel in eigendommen geïnvesteerd. Zo krijgt de Gemeenveldsite een groen park waar bezoekerscentrum De Lambiek, de evenementenhal DOC, het nieuwe schoolgebouw van De Springveer en een gerenoveerd cultureel centrum de Meent met nieuwe cafetaria rond liggen. Ook in sportaccommodatie werd geïnvesteerd. Zowat in elke deelgemeente zijn er nu bijvoorbeeld kunstgrasvelden te vinden.

Wie doet het met wie?

Vlaamse onderwerpen haalden in Beersel de voorbije jaren vaak de politieke agenda. Discussies tussen burgemeester Hugo Vandaele en bevoegd Vlaams minister Ben Weyts over de plaatsing van geluidsschermen langs de Brusselse Ring werden vaker in de media gevoerd dan in de gemeenteraad. Zo bepaalde Vlaanderen soms ook de politieke agenda in Beersel.

Vandaele kan deze verkiezingen opnieuw rekenen op al zijn CD&V-mandatarissen en wil voor het eerst ook onafhankelijke kandidaten aantrekken. De liberale familie is na jaren opnieuw verenigd in Open VLD  en intussen rekent schepen Veere Leroy (Groen) erop dat er met de kartellijst SP.A-Groen rekening zal moeten gehouden worden als een nieuwe meerderheid gevormd moet worden. N-VA wil dan weer de populariteit van zijn minister Ben Weyst verzilveren en hoopt tegelijk dat zes jaar stevig oppositie voeren in het stemhokje vruchten afwerpt. Veel zal afhangen van het resultaat van de twee grootste partijen.

Meest gelezen