Videospeler inladen...

Wie is Manfred Weber, kandidaat om voorzitter te worden van de Europese Commissie?

Manfred Weber is de eerste kandidaat voor de Europese Volkspartij (EVP) om voorzitter van de Europese Commissie te worden. In november schuift de EVP haar “Spitzenkandidat” naar voren. Die Spitzenkandidat zou automatisch de voorzitter van de Europese Commissie moeten worden, als de EVP opnieuw de grootste fractie blijkt na de parlementsverkiezingen in mei. Weber is dus een grote kanshebber om die functie te krijgen, zeker omdat hij de steun heeft van bondskanselier Merkel. Maar wie is de man? En kan u ook voor hem stemmen? 

Manfred Weber, de Duitse fractievoorzitter van de Europese Volkspartij, is kandidaat om commissievoorzitter te worden bij de Europese parlementsverkiezingen op 26 mei. Bij die verkiezingen wordt ook meteen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie aangewezen, indirect weliswaar. Alle fracties duiden in de loop van de campagne hun Spitzenkandidat aan. De kandidaat van de grootste fractie zou Jean-Claude Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie. 

Ik wil de EVP-topkandidaat zijn voor de Europese parlementsverkiezingen. Ik wil de volgende voorzitter van de Europese Commissie worden

Manfred Weber, kandidaat-commissievoorzitter voor de EVP

Wie is Manfred Weber?

Weber heeft twee parallelle carrières. Enerzijds klom hij steeds hoger op bij de CSU. Dat is de Beierse zusterpartij van de CDU, de partij van Duits bondskanselier Angela Merkel. Daarnaast begon hij in 2004 aan zijn Europese carrière. Eerst was hij Europees parlementslid, later werd hij ook ondervoorzitter van de fractie van de EVP. Vanaf 2014 werd hij dan fractieleider voor de EVP, de hoogste functie hij nu nog uitoefent. Een ministerpost of een ander uitvoerend mandaat had Weber echter nooit. 

Weber wordt de bruggenbouwer van de Europese fractie genoemd. Dat zegt Ivo Belet, Europarlementslid voor CD&V, die in dezelfde fractie zetelt: “We zijn een grote partij, een grote fractie. Dat wil zeggen dat er ook heel wat strekkingen in de fractie zitten. Weber slaagt erin om die ploeg goed bijeen te houden. Of dat nu tussen Oost en West, of Noord en Zuid gaat, daar slaagt hij wonderwel in.”

Er bestaat enkel één Europese Unie. Ik wil bruggen bouwen.

Manfred Weber, kandidaat-commissievoorzitter voor de EVP

Ook op Europees niveau wil Weber die functie vervullen. “We worden belaagd, zowel van buitenaf als van binnenuit – door radicalen en anti-Europese stemmen”, zegt hij in een persconferentie vandaag. “Er bestaat geen Europa van Oost en West. Er bestaat geen Europa van rijken en armen. Er bestaat geen Europa van grote en kleine landen. Er bestaat enkel één Europese Unie. Ik wil bruggen bouwen.”

Webers standpunt over migratie is vrij hard. Hij is een voorstander van sterke Europese buitengrenzen. Viktor Orbán, de rechtse premier van Hongarije, en Sebastian Kurz, de rechtse bondskanselier in Oostenrijk, spraken ook al hun steun uit voor Webers kandidatuur. Weber wil Orbán niet uitsluiten van de Europese gesprekken over migratie, terwijl Orbán duidelijk zijn veto stelt tegen een herverdeling van vluchtelingen en migranten over verschillende lidstaten.

Weber kwam in januari even in opspraak nadat hij op de Beierse radio sprak over de “finale Lösung” (de beslissende oplossing) voor het migratieprobleem. Die term deed denken aan de “Endlösung” uit de Tweede Wereldoorlog. Weber verontschuldigde zich later voor zijn woordkeuze.  

Sebastian Kurz, kanselier van Oostenrijk (links) naast Manfred Weber (rechts)
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Maakt Weber kans?

Weber is nog niet de finale “Spitzenkandidat” van de EVP. Pas na een congres in Helsinki in november kiest de EVP haar kandidaat. Onder andere de namen van brexitonderhandelaar Michel Barnier en oud-premier van Finland Alexander Stubb vallen, maar dat is onzeker. Als Weber effectief de Spitzenkandidat voor de EVP wordt, maakt hij grote kans om Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Uit peilingen blijkt dat de EVP opnieuw de grootste fractie van het parlement zou worden.

Belangrijk is dat Weber de uitgesproken steun heeft van Duits bondskandselier Angela Merkel. Weber steunde Merkel in juni toen haar partij onder druk werd gezet door CSU-voorzitter en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. “Nu moeten we de bondskanselier steunen, zodat ze in de EU de Duitse belangen kan verdedigen”, zei Weber toen, nochtans zelf vicevoorzitter van die CSU. 

Manfred Weber (links), naast Duits bondskanselier Merkel (rechts)
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Toch ziet professor Europese politiek Steven van Hecke (KUL) ook wat nadelen voor Weber: “Het is een man. Persoonlijk vind ik dat het tijd wordt dat de Europese Commissie eens geleid wordt door een vrouw. Het is opnieuw een EVP'er, én een Duitser. Duitsers hebben al een grote vinger in de pap te roeren in de Europese Unie.” Anderen wijzen erop dat Weber nog nooit een uitvoerend mandaat uitoefende. 

Kan u stemmen voor Weber?

Bij de Europese parlementsverkiezingen in mei kunnen Vlamingen enkel stemmen voor Vlaamse kandidaten. Vlaamse partijen sturen dan twaalf kandidaten naar het Europees Parlement, waar ze in internationale fracties zetelen. De CD&V zit mee in de fractie die geleid wordt door Weber. Als die fractie opnieuw de grootste wordt, zou Weber commissievoorzitter worden. Zo betekent een stem voor een CD&V-lid indirect ook een stem voor de EVP, en dus ook mogelijk voor Weber. 

Meest gelezen