Videospeler inladen...

Robijnrode muiltjes uit de "Wizard of Oz" zijn na 13 jaar terug

De robijnrode muiltjes die actrice Judy Garland heeft gedragen in de film "The wizard of Oz" zijn terug. Het schoenenpaar werd 13 jaar geleden gestolen uit een museum in Minnesota (VS). De FBI vond de muiltjes terug na jarenlang onderzoek. Hoe en waar de beroemde schoenen zijn teruggevonden, en of er een dader of verdachten zijn, is nog niet bekend.

De glitterschoenen met robijnrode "lovertjes" verdwenen in de zomer van 2005 toen ze aan het Judy Garland Museum waren uitgeleend door een verzamelaar.  De politie had geen enkel aanknopingspunt: geen vingerafdrukken, geen beelden van beveiligingscamera's, enkel één rood lovertje bleef achter.

Jarenlang werkten de politiediensten -onder meer de FBI- samen. Een anonieme fan loofde zelfs nog 1 miljoen dollar uit voor de vinder én in ruil voor de naam van de dief.  Nu zijn de muiltjes plots teruggevonden. Hoe en waar, en of er een dader of verdachte is, is allemaal niet bekend.    

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De bekendste schoenen uit de filmgeschiedenis

Actrice Judy Garland droeg de schoentjes in "The wizard of Oz" (1939), waarin ze de rol van Dorothy vertolkte. De schoenen werden ontworpen door Adrian Greenberg, kostuumontwerper van filmstudio MGM in 1930. Oorspronkelijk ontwierp Greenberg de schoenen in het zilver. Maar vanwege het gebruik van het nieuwe technicolor-proces waarmee de film werd ingekleurd, moesten de schoenen worden veranderd van zilver naar rood.

De glitterschoenen beschikken ook over "toverkracht". Ze konden Dorothy in de film naar huis brengen. Ze hoefde er enkel drie keer mee te klikken en de zin "There's no place like home" uit te spreken.

Er bestaan vier paren

Er werden verschillende paren gemaakt voor de film. Eén paar is te vinden in het Smithsonian Instituut in Washington. Een ander paar werd in 2000 verkocht voor meer dan 600.000 dollar. Leonardo DiCaprio heeft ook een set van de magische schoentjes in zijn bezit; tijdens een veiling in 2012 kocht hij de schoenen voor 2 miljoen dollar. Het vierde paar dat nu terug is, is bijna 3 miljoen dollar waard.

1939 AP
Videospeler inladen...

Meest gelezen