10 voorstellen om het leven in Antwerpen (nog) aangenamer te maken

Met net geen half miljoen inwoners is Antwerpen de grootste stad van Vlaanderen. Het is dan ook logischerwijze de stad met de meeste voorstellen op jijkiest.be. 322 staan er momenteel op de teller. Veel indieners willen het leven in de Koekenstad (nog) aangenamer maken en hebben een concreet idee daarvoor. Dit zijn de tien populairste.

1. Open de ongebruikte metrotunnel onder Kerkstraat en Pothoekstraat

Kwinten Franckaert wil dat de ongebruikte metrotunnel, gelegen onder de Kerkstraat en de Pothoekstraat en gebouwd in de jaren 70, opengaat. "Zo vermindert het bovengrondse verkeer in Antwerpen en kunnen de leegstaande metrostations Drink en Carnot ook gebruikt worden. "

In die video hieronder vertelt bouwkundige Bob Adriaensen in april 2009 hoe hij de voorbije drie decennia de ongebruikte premetrotunnel is blijven onderhouden. Dat weekend werd de tunnel opengesteld voor het publiek.

Videospeler inladen...

2. Breek het viaduct van Wilrijk af

Het viaduct van Wilrijk wil Stijn Van Bouwelen vervangen door een tunnel die aansluit op de Bevrijdings- en Jan de Vos-tunnel. "Hierdoor kan de tram op de Boomsesteenweg tot in Aartselaar doorlopen."

In de video hieronder wordt het viaduct van Wilrijk feestelijk geopend door minister van Openbare Werken Jos De Saeger. Hij mocht in 1970 het lintje doorknippen.

Videospeler inladen...

3. Maak van de Oudaan een groen plein

Sam Verdonck wil het winkelcentrum op de Oudaan afbreken. "In plaats kan het stadsbestuur daar een groen plein, in navolging van het Schengenplein, aanleggen."

Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

4. Maak de Leopold De Waelplaats autovrij

Aan de Leopold De Waelplaats liggen heel wat horecazaakjes. Waldo Bogaert wil daarom dat het plein autovrij wordt, zodat de klanten geen last hebben van uitlaatgassen.

Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

5. Maak van de Turnhoutsebaan in Borgerhout een mooie boulevard

Pascal Renders wil van deze invalsweg een eenrichtingsstraat maken, met ruimte voor een trambedding, brede wandel- en fietsstroken en veel groen. 

Wiegandt / Reporters

6. Zorg voor een tram op de Bisschoppenhoflaan

Danny Freeman wil graag een tram op de Bisschoppenhoflaan.

Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

7. Maak een permanente, semi-overdekte dansvloer aan de Schelde

Een overdekte dansvloer met sanitair aan de Schelde, dat is de wens van Caroline Liekens. Ooit lag er al ooit een dansvloer aan de Guinguettes aan de Schelde en veel leden van de Antwerpse Lindy Hoppers willen dat graag opnieuw.

Aan de Kattendijksluis wordt elke zomer de tango gedanst. In 2012 ging een journaliste van de VRT een kijkje nemen. 

Videospeler inladen...

8. Leg een openluchttheater aan in Park Spoor Noord

In navolging van de Oude Grieken wil Stefaan Van Hoof een openluchttheater in het Park Spoor Noord. "Artiesten kunnen vrij gebruik maken van dat theater, waardoor de kosten voor de luisteraar niet al te duur zouden zijn."

9. Open een nieuwe badboot

Nu de vorige badboot aan de Kattendijkdok gezonken is, wil de indiener graag een nieuwe badboot om een verfrissende plons te doen tijdens het warme zomerweer.

In 2012 werd de eerste badboot feestelijk geopend. Schepen van Sport en Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout en burgemeester Patrick Janssens vertellen over het project. 

Videospeler inladen...

10. Bouw een busterminal aan de Singel

Mathias Verstraete wil graag een grote busterminal aan de Singel, zodat er geen opstoppingen of gevaarlijke situaties meer zijn aan het Rooseveltplaats in het centrum van Antwerpen. Reizigers zouden kunnen overstappen op de metro om naar het centrum te reizen.

BELGA/JANSENS

Meest gelezen