Videospeler inladen...

Acteur en macho-icoon Burt Reynolds (82) overleden

De Amerikaanse acteur Burt Reynolds is overleden. Hij  stond in de jaren 70 aan de top met films als  “Deliverance” en “Smokey and the Bandit“. Burt Reynolds is 82 geworden. 

De Amerikaanse acteur Burt Reynolds is overleden in Jupiter in de staat Florida. Hij is 82 geworden. Burt Reynolds was een van de populairste Hollywood-sterren in de jaren 70 en begin jaren 80.

Hij brak door met de film "Deliverance" uit 1972. Hij bleef aan de top staan met onder meer "The longest yard" (1974), "Semi-tough" (1977) en zeker met de rol van Bandit in "Smokey and the Bandit" (1977). Andere bekende films met hem zijn "The Cannonball Run" (1981) en "The best little whorehouse in Texas" (1982), waarin hij samen met Dolly Parton ook zong. 

Zijn handelsmerk was zijn ruige macho-imago, dat hij zowel in actiefilms als in komedies uitspeelde.   

2018 Invision

In zijn jeugd was Reynolds succesvol als American Football-speler, maar na een blessure stapte hij over op schooltoneel. Hij begon zijn carrière in de tv-serie "Riverboat" in het midden van de jaren 50. In 1961 maakte hij zijn filmdebuut. 

Na zijn hoogtepunt in de jaren 80 kreeg hij vooral rollen die voortbouwden op zijn rol als Bandit maar die minder succesvol waren.  Naast filmrollen aanvaardde hij toen opnieuw rollen in tv-series.

Voor zijn rol in Paul Thomas Anderson's tweede film "Boogie nights" kreeg hij in 1998 een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol, maar hij won het beeldje niet. Zijn vertolking van een regisseur van pornofilms leverde hem wel een Golden Globe op. 

AP1998

Burt Reynolds was een graag geziene gast in talkshows op tv en hij was de eerste mannelijke celebrity die naakt over een dubbele bladzijde op de foto ging voor het blad "Cosmopolitan" in 1972. In datzelfde jaar speelde hij ook een kleine rol in de komische film van Woody Allen "Everything you always wanted to know about sex (* but were afraid tot ask)".

Reynolds heeft ook enkele films geregisseerd en geproduceerd. Hij was de producer van de tv-sitcom "Evening shade", die hem ook een Emmy opleverde.

Meest gelezen