Videospeler inladen...

Studenten op kot in woonzorgcentra in Antwerpen, eerste kamers ingericht

In Antwerpen kunnen studenten van de Karel De Grote Hogeschool sinds dit academiejaar op kot in een woonzorgcentrum. Voor 300 euro per maand kunnen ze een kamer huren. De voorwaarde is wel dat ze 5 uur per week vrijwilligerswerk doen in het rusthuis. De eerste acht studentenkamers in de verschillende woonzorgcentra zijn intussen ingericht.

Dit academiejaar kunnen studenten van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen op kot gaan in een woonzorgcentrum van Zorgbedrijf Antwerpen. De studenten kunnen er voor 300 euro per maand gaan wonen. De voorwaarde is wel dat ze vijf uur per week vrijwilligerswerk doen in het rusthuis.

Voorlopig zijn de eerste acht studentenkamers in vijf woonzorgcentra in Antwerpen ingericht. "Er is duidelijk gekozen om het project open te stellen voor alle studenten. Voor een aantal minder vermogende studenten kan het zeker een hulp zijn op financieel vlak. Maar het hoofddoel is toch het intergenerationeel leren en de levensechte ervaring", zegt Veerle Hendrickx, directrice van de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen.

Student Boris grijpt met veel plezier zijn kans

Boris studeert accountancy-fiscaliteit en woont in woonzorgcentrum 't Zand op Linkeroever in Antwerpen. Hij grijpt met veel enthousiasme zijn kans. "Het financiële plaatje en de sociale kant", waren de belangrijkste troeven", zegt Boris. "Toen ik thuis woonde hielp ik al regelmatig mensen in het dorp".

"Na het avondeten om vijf uur verschiet ik wel hoe snel iedereen verdwijnt naar zijn kamer en hoe snel de lichten uitgaan. Een party geven mag, mits afspraken. De poetsdienst komt hier iedere week, iedere dag krijg ik een propere handdoek en een washandje en het bedlinnen wordt iedere week ververst". 

Het verplicht vrijwilligerswerk van 5 uur per week heeft Boris al bekeken. "Op dinsdagavond kijk ik twee uur televisie met de bewoners. Ik besteed twee uur als "buddy"; dat is iemand gezelschap houden. En ik hou een uurtje vrij voor wie wil om iets te bezoeken of om naar de winkel te gaan", zegt Boris nog.  

Bewoners kijken uit naar komst studenten

Bewoonster Mathilda is 91 jaar en is blij met de komst van de studenten. "Het doet mij plezier om jonge mensen rond mij te zien, ze doen veel goede dingen. Af en toe een goed gesprek zou heel fijn zijn", zegt Mathilda.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen