Videospeler inladen...

Britse minister over vergiftiging Skripal: "Poetin is als president medeverantwoordelijk voor aanval"

De Russische president Vladimir Poetin draagt een verantwoordelijkheid in de aanval met het gif novitsjok tegen de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in maart in Salisbury. Dat heeft de Britse minister van Veiligheid Ben Wallace gezegd tijdens een interview op BBC Radio 4. Het Verenigd Koninkrijk moet druk blijven uitoefenen op Moskou, aldus de minister.

De Britse premier Theresa May verklaarde gisteren dat de Russische militaire inlichtingendiensten achter de vergiftiging zaten. Ze deed dat nadat twee Russen in verdenking werden gesteld in de zaak. Die twee bleken officiers te zijn van de inlichtingendiensten. Rusland verklaarde gisteravond al dat de beschuldigingen "ongegrond" zijn, en dat de hele zaak een "spektakel van propaganda" is.

"In laatste instantie is hij (Poetin) uiteraard verantwoordelijk, hij is de leider van de staat", aldus Wallace tijdens het interview. "Hij is in laatste instantie verantwoordelijk, omdat hij de president van de Russische Federatie is, waar zijn regering de militaire inlichtingendiensten controleert, financiert en leidt."

De Russische inlichtingendiensten gaan niet zelfstandig opereren ("go rogue"), en hebben waarschijnlijk hun orders gekregen van hoge verantwoordelijken van de Russische staat, aldus Wallace nog volgens Politico. En Poetin laat zich volgens hem "graag omringen door voormalige agenten van de inlichtingendiensten".

Wallace: "We moeten druk blijven uitoefenen"

Het Verenigd Koninkrijk plant diplomatieke maatregelen tegen Rusland, door de Verenigde Naties te overtuigen sancties op te leggen, en door de Europese mechanismen voor sancties vanwege het gebruik van chemische wapens te consulteren. "We moeten druk blijven uitoefenen", aldus Wallace.

"We doen op onze manier aan vergelding, we zijn de Russen niet", zei hij ook, en verklaarde dat de tegenmaatregelen "zowel openlijk als achter de schermen zullen worden genomen, binnen de grenzen van de rechtsstaat".

Op de vraag of Londen ook financiële sancties wil opleggen tegen Russische oligarchen en overheidsfunctionarissen, zoals de Verenigde Staten dat hebben gedaan, antwoordde Wallace dat het Verenigd Koninkrijk niet over dergelijke unilaterale macht beschikt, "zolang we een lid zijn van de Europese Unie".

AFP or licensors

Meest gelezen