Videospeler inladen...

Carl Devos over Schild & Vrienden: "Gevaar voor politieke recuperatie, maar afwachten wat er nog opduikt"

De politicoloog Carl Devos waarschuwt in "De afspraak" voor de gevolgen van politieke recuperatie van de "Pano"-repo over de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden. "Je voelt nu dat wat met Schild & Vrienden is gebeurd, onderwerp wordt van politieke strijd. Een aantal politici wil dit in de richting van de N-VA schuiven. Het is nu afwachten of de komende dagen een lid van Schild & Vrienden opduikt op een lijst van Open VLD of CD&V. Dat is niet uitgesloten", aldus Devos.

De politicoloog Carl Devos van de UGent was net als veel kijkers verrast na het bekijken van de "Pano"-repo over de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden. "We hadden allemaal het idee dat er iets grondig mis is met de vereniging Schild & Vrienden, maar dat het zo uitgesproken was, was ook voor mij nieuw. Er waren allerlei verhalen over. We wisten allemaal dat de vereniging Schild & Vrienden een heel radicale vereniging is met radicale ideeën, maar dat het zo concreet is, was niet bekend", zegt Devos in "De afspraak".

De professor staat volledig achter de beslissing van de UGent om de leider van Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove, te schorsen. "Dries Van Langenhove is iemand die niet alleen studeert aan de universiteit, maar hij zit ook in de raad van bestuur. Ik vind dat de universiteit gevat en snel gereageerd heeft. Men mag de sanctie die de man gekregen heeft niet onderschatten. Het is voorlopige verordening, maar hij wordt wellicht finaal geweerd van de universiteit."

"Ik sta volledig achter de beslissing van de UGent om de student te schorsen. Ik vond dat de universiteit een krachtig signaal moest geven en dat is ook gebeurd. Ik denk niet dat hij zijn opleiding snel aan een andere universiteit kan verderzetten. De gevolgen voor die man moeten niet onderschat worden."

Het is nu afwachten of de komende dagen een lid van Schild & Vrienden opduikt op een lijst van Open VLD of CD&V. Dat is niet uitgesloten

Devos waarschuwt in "De afspraak" voor de gevolgen van politieke recuperatie van de hele zaak. "Ik vind het debat over de verantwoordelijkheid en het gevaar voor politieke recuperatie bijzonder belangrijk. Je voelt nu dat wat met Schild & Vrienden is gebeurd, onderwerp wordt van politieke strijd. De politici in de verkiezingsmodus hebben wel eens de neiging om het tot instrument van het politieke debat te maken. Je voelt dat een aantal politici dit in de richting van de N-VA schuiven."

De N-VA heeft intussen al vier leden van Schild & Vrienden van de kieslijsten van de komende gemeenteraadsverkiezingen geschrapt. "Ik denk dat N-VA er enorm verveeld mee zit, dat ze het niet wisten. Hadden ze het geweten, dan hadden ze dit vermeden. Het gaat ook om lijstvulling. De mensen van Schild & Vrienden die op een N-VA-lijst staan, zijn geen toppers, maar mensen in de luwte. Er zijn er al vier afgehaald. Het is bijzonder vervelend voor de partij. Het idee dat men dat vooraf wist, is compleet onzinnig. Ik vind dat de N-VA daar gevat op reageert. Het is nu afwachten of de komende dagen een lid van Schild & Vrienden opduikt op een lijst van Open VLD of CD&V. Dat is niet uitgesloten."

"De schade voor N-VA, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van wat er de komende dagen gebeurt. Ik vind dat ze vandaag correct gereageerd hebben. Is er een deel van het N-VA-electoraat dat vindt dat nu bewezen is dat het een extreemrechtse ranzige partij is, dat zou kunnen. Ik denk dat dat een klein deel is. Je voelt bij een aantal mensen dat er overdreven gereageerd wordt op de collectieve veroordeling van de N-VA, dat kan weer in het voordeel spelen. Als je in de val trapt van al wat gebeurt bij Schild & Vrienden in de schoot van N-VA te leggen, dan denk ik dat je de partij er een heel groot plezier mee doet", besluit Devos.

Meest gelezen