Burgemeester Charlerloi Paul Magnette zet deur op kier voor coalitie met extreem-linkse PTB

De burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) sluit niet uit dat hij met de extreemlinkse partij PTB in zee gaat na de verkiezingen. Dat zegt hij in de Franstalige krant La Libre Belgique. Eerder zei PS-voorzitter Elio Di Rupo nochtans dat een coalitie met de extreemlinksen geen oplossing is.

De PS haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Charlerloi een absolute meerderheid, maar toch koos de partij ervoor om een coalitie te sluiten met MR en CDH. De vraag is nu of die coalitie zal worden vergezet na de verkiezingen in oktober. Burgemeester Paul Magnette (PS) wil alvast graag met een blanco blad beginnen, als zijn partij opnieuw aan zet is. "Ik heb geen voorkeuren", zo zegt hij aan de Franstalige krant La Libre Belgique. Daarmee gaat hij eigenlijk in tegen een eerdere uitspraak van zijn partijvoorzitter Elio Di Rupo. "Een samenwerking met de PTB is geen oplossing", zei hij toen.

En dus is ook een samenwerking met de extreemlinkse PTB niet uitgesloten. Die partij had afgelopen jaar een piek in populariteit, na het Publifin-schandaal in Wallonië - waardoor de PS klappen kreeg -, maar intussen is die populariteit weer wat afgenomen. Toch valt de partij niet te negeren, hoewel partijen als de liberale MR al lieten optekenen graag een cordon sanitaire te laten gelden rond extreem-links.

Als ze een significatief resultaat boeken, zal ik met hen praten

Burgemeester van Charleroi Paul Magnette

In Charlerloi is de deur nu alleszins op een kier gezet door huidig burgemeester Paul Magnette. "Het is niet definitief neen voor de PTB", zo zegt hij. "Ik twijfel wel of ze klaar zijn om hun verantwoordelijkheden op te nemen, zelfs op lokaal niveau", zo voegt hij eraan toe. "Maar als ze een significatief resultaat boeken, dan zal ik met hen praten, dat is niet uitgesloten." 

Zijn de ideeën van de partij wel te verenigen met de PS? Het is in ieder geval niet uitgesloten, zo insinueert Magnette. "Ja, ze zijn leninistisch. Een harde kern leidt de partij, met weinig inspraak van beneden af. Dat vind ik niet democratisch, maar het is hun keuze. Zeker is alvast dat de PTB niet populistisch is. Hun aanpak is misschien demagogisch, maar je kan hen alleszins niet beschuldigen van het racisme tegen migranten politiek te recupereren bijvoorbeeld."

Magnette vraagt zich wel af of de partij zich open zal willen opstellen. "Zullen ze gewoon tien punten voorleggen waar ze niet van willen afwijken, om dan te zeggen dat wij niet met hen in zee wilden? Of komen ze met voorstellen waaruit blijkt dat ze écht zin hebben om te regeren?", zo vraagt de burgemeester zich af.

Meest gelezen