Videospeler inladen...

De Croo wil de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen wegwerken

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) wil de gelijkheid tussen vrouwen en mannen opkrikken en heeft daar een rist voorstellen over verzameld in een boek "De eeuw van de vrouw. Hoe feminisme ook mannen bevrijdt".

"Het was een ruw ontwaken uit de vanzelfsprekendheid. Er was een trektocht nodig langs tientallen plaatsen op andere continenten om me te doen beseffen dat genderongelijkheid nog altijd bestaat", schrijft De Croo. "Niet alleen in verafgelegen landen, maar ook bij ons". Voordien was hij niet blind voor de problemen die er nog waren, maar "we waren op de goede weg", dacht hij.

En die ongelijkheid zou ons wel eens zuur kunnen opbreken, redeneert De Croo. Want, deze eeuw wordt de meest disruptieve ooit. En om de stormen die op ons afkomen het hoofd te kunnen bieden, moet het aandeel van de vrouw in de maatschappij en de economie flink stijgen. De liberale minister heeft een aantal voorstellen op papier gezet om die trend een duw in de rug te geven.

Meer en goedkopere kinderopvang

Een belangrijke oorzaak van de genderkloof blijft de traditionele taakverdeling binnen een gezin. Hij stelt in die optiek voor het aantal vrouwen dat deeltijds werkt te helpen verlagen, en het aandeel mannen te verhogen. Om daar mee een mouw aan te passen, moet de kinderopvang in ons land een pak goedkoper worden en er moeten meer plaatsen in komen, vindt De Croo.

De Croo ziet ook heil in het uitbreiden van het vaderschapsverlof naar IJslands model. Vaders en moeders hebben er elk recht op drie maanden, met daar bovenop drie maanden die ze onder elkaar verdelen. Tijdens dat verlof krijgen ze 80 procent van hun loon uitbetaald door de overheid. Het liberale kopstuk pleit voorts voor een drastische verlaging van de schoolleeftijd tot 3 jaar, of zelfs 2,5 jaar.

Vrouwen in directiecomités

De Croo heeft ook voorstellen om meer vrouwen binnen de hoogste echelons van onze ondernemingen te krijgen. Het zou volgens De Croo voor elke ceo een opdracht moeten zijn om tot minstens een derde vrouwelijke directieleden te komen. Een grotere genderdiversiteit in het directiecomité zou een criterium moeten worden voor het uitbetalen van zijn of haar bonus.

Bekijk hier het gesprek met Alexander De Croo in Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen