De Wever over Schild & Vrienden: "Ranzigheid en extremisme hebben bij ons geen plaats"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft gereageerd op de retoriek van de rechts-radicale jongerenorganisatie Schild & Vrienden. "Ranzigheid en extremisme hebben bij ons geen plaats", vertelde hij in De Morgen. Ook een aantal Jong N-VA-leden zitten in de rangen bij Schild & Vrienden. N-VA zal de kwestie intern onderzoeken vooraleer ze beslist of er voor de betrokken leden nog plaats is in de partij.

Zelf heeft hij de reportage van "Pano" niet gezien, zegt Bart De Wever (N-VA) aan De Morgen. En hij wil het aan het parket laten om de zaak te beoordelen. Maar hij zegt wel heel duidelijk: "Voor ranzigheid en extremisme is in onze winkel geen plaats. Mijn moeder zei altijd dat je proper op jezelf moet zijn. Dat gaan we ook doen."

Ook enkele leden van de jongerenafdeling van N-VA hebben banden met Schild & Vrienden. "Ik ken die mensen alleszins niet. We zullen dat intern bekijken." Op de vraag of zij nog plaats hebben in de partij zegt De Wever: "We moeten eerst bekijken wat ze precies hebben gedaan en wat ze wisten van die extremistische boodschappen." 

We gaan dit opkuisen en we gaan verder. Als mensen effectief willen infiltreren, dan wijzen we hen de deur

Bart De Wever

Schild & Vrienden koestert ook bewondering voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), bleek uit de reportage. Zo beveiligden leden vrijwillig een lezing van het N-VA-stemmenkanon nadat die eerst niet was kunnen doorgaan door een manifestatie. Maar Francken "heeft dat nooit gevraagd", zegt De Wever. "Ik weet welke oefening de media nu gaan starten: guilty by association. Dat hebben we nog al meegemaakt. Maar we gaan dit opkuisen en we gaan verder", benadrukt de voorzitter. "Als mensen effectief willen infiltreren, dan wijzen we hen de deur."

Meest gelezen