Videospeler inladen...

Dijsselbloem: "In Amerika bouwen de risico's op een nieuwe financiële crisis zich razendsnel op"

Volgens Jeroen Dijsselbleom zullen risico's nooit helemaal wegblijven uit de economie. "In goede tijden moet je zeer alert zijn voor risico's. Mijn grootste zorg zit bij Amerika. In hoogconjunctuur banken vrije teugel geven, belastingen verlagen en economie verder aanjagen, is zeer riskant." zegt de voormalige voorzitter van de Eurogroep in "De afspraak". Een nieuwe crisis loert misschien niet meteen om de hoek maar in Amerika bouwen de risico's zich razendsnel op.

De voormalige Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft in "De afspraak" gewaarschuwd voor een nieuwe financiële crisis. Dijsselbloem was de voorbije vijf jaar ook voorzitter van de Eurogroep, de informele vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden.

"Ik denk dat we veel geleerd hebben uit de vorige financiële crisis. Onze banken zijn veiliger geworden, hebben veel meer kapitaal en het toezicht is beter geregeld, maar er zijn nog veel problemen", aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem verwijst naar landen met een hoge staatsschuld en banken met slechte leningen op de balans. "Als er nu een crisis komt, hebben landen met een hoge staatsschuld geen buffer om tegen de crisis in te investeren. Banken met slechte leningen zijn nog steeds kwetsbaar en wat van alle tijden is, is dat de mens hebzuchtig is. We gaan op zoek naar rendement en we sluiten de ogen voor risico's", aldus Dijsselbloem.

Volgens Dijsselbloem gaan de beleggers nu op zoek naar schaduwbanken en bitcoins voor een groot rendement. "De volgende crisis die er zou komen, die zal vanuit een hele andere hoek komen", zegt Dijsselbloem.

Zeggen dat de risico's nihil zijn, zal volgens Dijsselbloem nooit gebeuren. "De mensen zullen altijd op zoek gaan naar lucratieve investeringen. We moeten ons aanleren om in goede tijden alert te zijn voor mogelijke nieuwe risico's. De banken, daar zijn we zo alert op, daar heb ik vertrouwen in. Mijn grootste zorg is nu bij Amerika, waar de economie op volle toeren draait en waar de banken opnieuw worden gedereguleerd. Daar ligt mijn grootste zorg. In een hoogconjunctuur de banken de vrije teugel geven, is hoog riskant. In Amerika bouwen de risico's onder Trump zich heel snel op", besluit Dijsselbloem.

Meest gelezen