Jonas Hamers / ImageGlobe

Eenvoudiger "bankswitchen": dubbel zoveel mensen veranderen van bank, maar toch nog kinderziektes

Het aantal mensen dat kiest voor een andere bank, is verdubbeld sinds de overstap begin februari makkelijker werd. Je hoeft zelf niet meer je nieuwe rekeningnummer door te geven aan schuldeisers, je nieuwe bank zorgt daarvoor. Maar telecombedrijven, energie- en watermaatschappijen, kinderbijslag ... blijken niet altijd tijdig het nieuwe rekeningnummer van de klant te gebruiken. Dat zegt Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Sinds begin februari is het eenvoudiger om van bank te veranderen. In het nieuwe "bankswitching"-systeem regelt uw nieuwe bank alles via één formulier en één handtekening. Oude bankkaarten en zichtrekeningen worden vervangen door nieuwe en doorlopende overschrijvingen en domiciliëringen worden automatisch overgezet. Als klant hoef je dus niet langer zelf je nieuwe rekeningnummer door te geven aan schuldeisers die met domiciliëring werken of aan terugkerende betalers.

Febelfin meldt dat tijdens de eerste zes maanden van de nieuwe dienst (dus van begin februari tot eind juli) 39.758 bankoverstappen werden verwerkt. "Het gemak en de eenvoud van de vernieuwde dienst zorgde voor een verdubbeling van het aantal overstappen tegenover een jaar eerder", luidt het.

De stijging heeft volgens de federatie alleen te maken met "een lagere drempel om over te stappen". Het is volgens Febelfin dus niet zo dat klanten minder tevreden zijn over hun bank.

Overstap verloopt niet altijd probleemloos

Toch verloopt de overstap niet altijd volledig probleemloos, volgens Febelfin omdat de schuldeisers die met domiciliëring werken of terugkerende betalers niet altijd snel genoeg hun gegevens bijwerken met het nieuwe rekeningnummer van de klant. Met als gevolg dat voor bijvoorbeeld telecom- of energiefacturen, of betalingen van pensioenen of kinderbijslag nog het oude, maar intussen afgesloten rekeningnummer wordt gebruikt.

Febelfin roept die partijen op "hun wettelijke verplichtingen na te komen" en de rekeningnummers zo snel mogelijk aan te passen.

Meer informatie vindt u op www.bankswitching.be.

"Inspecteur" Sven Pichal legt uit hoe bankswitching werkt

Videospeler inladen...

Meest gelezen