Franse overheid ontruimt kamp Grande-Synthe in Duinkerke

De Franse autoriteiten zijn vanmorgen begonnen met de ontruiming van het migrantenkamp van Grande-Synthe in de buurt van Duinkerke in het noorden van Frankrijk. In het kamp wonen 500 tot 800 migranten, vooral Iraakse Koerden, in precaire omstandigheden.

"De ontruimingsoperatie dient om het kamp te ontmantelen", zegt een woordvoerder van de prefectuur van het departement Nord aan het Franse persagentschap AFP.  Meer dan 200 manschappen zijn ingezet bij de actie, die volgens de autoriteiten rustig verloopt.  

Migranten die in Frankrijk asiel willen aanvragen, zullen worden doorverwezen naar asielcentra. Wie dat niet doet, komt bij de politiediensten terecht.  

In het kamp verblijven 500 tot 800 vluchtelingen en migranten, vooral Iraakse Koerden, die hopen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. 

De Franse regering wil vermijden dat er nieuwe kampen ontstaan, die zich ontwikkelen tot "bidonvilles of sloppenwijken aan de Noordzeekust". Het kamp van Grande-Synthe is al meermaals ontruimd, maar er kwamen steeds migranten terug of er kwamen nieuwe bij. 

Meest gelezen