Geens: "Dit soort taal kreeg wind in zeilen door terrorisme van laatste jaren"

"Dit soort taal kreeg de wind in de zeilen door het terrorisme van de laatste jaren", dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1, als reactie op de "Pano"-reportage over de jongerenorganisatie Schild & Vrienden. Het parket van Gent opent een onderzoek.

"Wat ik gezien heb, was niet opbeurend. Ik vond het absoluut niet leuk om naar te kijken", zo zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) na het zien van de "Pano"-reportage. Hij wijt het bestaan van dat soort geheime chatgroepen aan het terrorisme van de voorbije jaren. "Dit soort taal kreeg de wind in de zeilen door het terrorisme. Die taal is altijd gebruikt door een aantal mensen, ook in mijn jeugd waren er rechtse groeperingen actief op de studentenmarkt. Maar het is evident dat de geest van de voorbije jaren van aard is geweest om de polarisatie teweeg te brengen."

De minister heeft het ook niet voor geheime groepen op sociale media. "Die sfeer die we creëren in de samenleving is exclusief en daar hou ik niet van. Het is nog iets anders dan uitlatingen bij overdreven drankgebruik in een studentencafé, dan het te doen op een manier die veel ruimer toegankelijk is. Ik heb heel veel last van de anonimiteit en de beslotenheid hiervan. Dat is trouwens één van de redenen dat ik in de Verenigde Staten die providers ben gaan bezoeken, want ik voel aan dat dit dreigt te ontsporen op een manier die we echt niet willen."

Het parket Oost-Vlaanderen heeft intussen een onderzoek geopend naar Schild & Vrienden. "Gelukkig hebben wij in het verleden aanzetten tot racisme en xenofobie strafbaar gemaakt. Dat kan vervolgd worden door de parketten zonder dat er een klacht is ingediend", zegt de minister.  "Ons straffenarsenaal volstaat ook om hier correct op te treden. Ik weet zeker dat alle diensten die bevoegd zijn voor justitie dit van heel nabij zullen opvolgen", zo zegt de minister.

Meest gelezen