Videospeler inladen...

"Heropening Ethiopische ambassade in Eritrea is een nieuwe mijlpaal" (ambassadeur)

De relatie tussen Ethiopië en buurland Eritrea is opmerkelijk verbeterd sinds de twee een vredesakkoord sloten in juni. De nieuwe premier Abiy Ahmed heropende vandaag de ambassade in de Eritrese hoofdstad Asmara. Maar premier Abiy heeft nog meer in zijn mars, zo vertelde de Ethiopische ambassadeur in Brussel,  Ewnetu Bilata Debela, aan VRTNWS. 

Ethiopië was haast verplicht om een nieuwe koers te gaan varen. De voorbije maanden had aanhoudend protest van de meerderheidsbevolkingsgroepen Oromo en Amhara het land op de rand van een burgeroorlog gebracht. Het protest werd met harde hand neergeslagen. Premier Hailemariam Desalegn trad af en met de 41-jarige Abiy Ahmed, zelf een Oromo, konden opeens  heel wat hervormingsplannen worden doorgevoerd die al in de lade lagen.

De figuur van Abiy speelt een grote rol. "Hij heeft de energie, de ambitie, de moed en het charisma om de plannen uit te voeren ", zegt ambassadeur Debela.  Volgens hem heeft de nieuwe regering steun die groter is dan ooit: niet alleen van de regerende partij, maar ook van de oppositie en de diaspora, dat is uitzonderlijk.  

Er is nog veel werk, maar er is vertrouwen en hoop en eengsgezindheid over welke richting Ethiopië uit moet.
Ewnetu Bilata Debela, ambassadeur

Twee landen wilden verandering

De heropening van de ambassade in Asmara is een mijlpaal, zegt ambassadeur Bilata Debela. Het is er gekomen door vrede, niet door oorlog, en zonder bemiddeling door derde partijen.  

Maar premier Abiy heeft nog meer plannen voor een betere samenwerking met Eritrea . Gisteren ging hij al toekijken hoe het eerste Ethiopische vrachtschip in twintig jaar tijd de havenstad Assab binnenvoer.  De ontsluiting naar de Rode Zee biedt economische perspectieven voor het ingesloten land Ethiopië, dat voorheen moest uitwijken naar de verder afgelegen haven Djibouti. 

"De economische voordelen zijn er voor beide landen", zegt de ambassadeur. Ook Eritrea zal door de grotere samenwerking zijn werkgelegenheid kunnen opkrikken. Meer welvaart zal mensen tegenhouden om het land te ontvluchten. "

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

China, maar ook Europa

Voor al die economische plannen heeft Ethiopië ook zijn belangrijkste handelspartner China nodig. Op de Chinees-Afrikaanse Top van enkele dagen geleden (zie foto boven) heeft premier Abiy bij president Xi Jinping een belangrijke schuldherschikking kunnen afdwingen. Ethiopië mag zijn leningen voor de spoorweg tussen Djibouti en Addis Abeba op 30 jaar afbetalen, in plaats van op 10 jaar. 

"China blijft een belangrijke partner, maar we kijken ook naar de Europese Unie", zegt de ambassadeur. "In december organiseren we in Brussel een forum voor investeerders. Nu Ethiopië al een heel aantal sectoren aan het liberaliseren is, zoals de luchtvaart en de telecom, hopen we dat ook Europese bedrijfsleiders zullen worden aangetrokken. "

Meest gelezen