Videospeler inladen...

Topmedewerker Witte Huis in opiniestuk: "We dwarsbomen Trump, want zijn beleid is schadelijk voor VS"

Binnen de Amerikaanse regering wordt zogenoemd "stil verzet" gevoerd tegen president Trump. Dat schrijft een anonieme hoge functionaris van het Witte Huis in The New York Times. Volgens de auteur proberen hij en anderen Trump te dwarsbomen, omdat zijn beleid schadelijk is voor de VS. De auteur omschrijft Trumps beleid als "onbesuisd, bekrompen en ineffectief." President Trump heeft al woedend gereageerd. 

In een bijzonder explosief en opmerkelijk opiniestuk schrijft een anonieme topmedewerker van president Trump dat hij en gelijkgestemde collega's bewust hun baas, de Amerikaanse president, proberen tegen te werken. Niet omdat ze willen dat het slecht afloopt met het land of de president, integendeel schrijft de auteur, het is net het omgekeerde: "We geloven dat onze plicht eerst ligt bij het land... en de president handelt op een manier die schadelijk is voor onze republiek."

De auteur omschrijft Trumps leiderschap als "onbesuisd, contrair, kleingeestig en inefficiënt".  Hij noemt de president amoreel, iemand die zich niet laat leiden door grote principes wanneer hij beslissingen moet nemen. Topambtenaren proberen zich zo veel mogelijk af te schermen van de president om zo zijn grillen en wispelturigheid te ontwijken. "Medewerkers houden documenten weg van zijn (de president, nvdr) bureau in de hoop dat Donald Trump ze vergeet of er nooit meer op terugkomt", vertelt VRT NWS-correspondent Björn Soenens vanuit de VS, "dat is toch wel erg dat men zo met een president moet omgaan, een president die nota bene is verkozen door het Amerikaanse volk."

Woedende Trump

Vanaf het begin van Trumps ambtstermijn zijn er al lekken uit het Witte Huis, gisteren nog via het boek van journalist Bob Woodward, maar dit opiniestuk lijkt rechtstreeks uit de entourage van de president te komen.  Die is dan ook furieus. Trumps woordvoerder Sarah Huckabee Sanders sprak over een lafaard, die ontslag zou moeten nemen. Trump zelf had het op Twitter over verraad en wil dat The New York Times de auteur voor "de nationale veiligheid aan de overheid overdraagt". 

Volgens hem probeert "het politieke moeras in Washington hem te pakken omdat hij bezig is om dat moeras droog te leggen. Wij zullen winnen". Iets waar hij voor de camera's ook naar verwees: "In 2020 komt niemand ook maar in mijn buurt om de presidentsverkiezingen te winnen."

Wie is de auteur?

Wie hield de pen vast bij het schrijven van dit opiniestuk? Da's de vraag van 1 miljoen. Van The New York Times moeten we geen naam verwachten, zegt Soenens: "Zelfs de journalisten van de politieke redactie weten niet wie het is, enkel de leiding van de opinie-afdeling kent de identiteit. Zij gaan die naam niet verklappen, want dan is elke vertrouwensband weg." Het is heel opmerkelijk dat The New York Times een anoniem stuk publiceert, dat is absoluut niet de gewoonte van de krant.  

Dat betekent niet dat de Amerikaanse media niet volop aan het zoeken zijn naar wie de schrijver zou kunnen zijn. De speculaties zijn volop aan de gang, volgens Björn Soenens is er zelfs al een theorie dat vicepresident Mike Pence het opiniestuk geschreven heeft. Dat we de auteur in traditioneel Republikeinse hoek moeten zoeken, is in elk geval een zekerheid. Het opiniestuk verdedigt het beleid van de regering, dat volgens de schrijver successen kent die in de pers onderbelicht zijn. "De belastingverlaging, de goede werkgelegenheid,... da's allemaal uitstekend en dat is gebeurd ondanks de president, niet dankzij de president." 

Meest gelezen