Ish Ait Hamou over Pano-reportage: “In mijn ogen is dit een vorm van radicalisering"

Naar aanleiding van de Pano-reportage over de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden, reageert auteur en choreograaf Ish Ait Hamou op Facebook met een videoboodschap. Ish blijft nuchter en roept boven alles op tot dialoog: “We moeten onszelf niet zozeer beschermen tegenover hen, maar tegenover een bepaalde richting die we zouden kunnen nemen als we niet genoeg aandacht geven aan elkaar”. 

Gisterenavond verscheen op Canvas een Pano-reportage over de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden. Die reportage lokte heel wat reacties uit. Ook bij auteur en choreograaf Ish Ait Hamou. Hij is niet verbaasd: “Het is choquerend wat je in de reportage ziet, maar ook niet zo choquerend want dit bestaat al een tijdje”. Toch wijst Ish erop dat dit geval extreem is: “In mijn ogen is dit een vorm van radicalisering: dit zijn radicale woorden en radicale daden”.

Hij is vooral blij dat het nu duidelijk wordt dat mensen zich in publiek anders gedragen dan achter de schermen. “De dubbele agenda van hoe mensen publiekelijk spreken en hoe het er achter de schermen aan toe gaat, dat is het belangrijkste. We moeten dat onthouden, omdat dat fenomeen overal te zien is, ook bij sommige politiek partijen.” 

Bekijk hier de video:

Oproep tot dialoog

Ish spoort zijn Facebookvolgers aan om de reportage te bekijken en die te bespreken met familie en vrienden. “We moeten onszelf niet zozeer beschermen tegenover hen, maar tegenover een bepaalde richting die we zouden kunnen nemen als we niet genoeg aandacht geven aan elkaar, elkaar leren kennen, communiceer met elkaar.”

Hij geeft toe dat die dialoog niet altijd gemakkelijk is: “Soms zijn de verschillen onder ons zo groot dat het moeilijk wordt. We hebben heel wat werk en niemand is perfect. Toch denk ik dat we allemaal heel wat moeten leren over samenleven. Maar liever daarin investeren dan investeren in het vijandelijke”, aldus Ish.

Meest gelezen