Jazzpianist Randy Weston overleden

In New York is Randy Weston overleden, vermaard jazzpianist  en -componist die tot op hoge leeftijd concerten gaf, ook in ons land.

Randy Weston was 92. Hij stierf bij hem thuis in New York op 1 september, heeft zijn echtgenote laten weten.  Tot op het laatst trad hij op: in juli speelde hij nog piano met zijn "African Rhythms Quintet" op het Nice Jazz Festival. 

Randy Weston was verschillende keren te gast op Jazz Middelheim in Antwerpen, voor het laatst in de zomer van 2017, en ook op Gent Jazz.

Afrikaanse spiritualiteit

Grote voorbeelden voor Randy Weston waren Thelonious Monk en Duke Ellington, maar eerst en vooral ook het respect voor Afrika. Alle muziek van Randy Weston draaide rond zijn Afrikaanse roots. Dat had hij van zijn vader meegekregen. "Hij plantte de zaadjes voor mijn bewustzijn van het lot van Afrikanen over de hele wereld," zei Weston.

"Zwarten zijn nog maar enkele eeuwen in Amerika en hun culturele geheugen is Afrikaans," zei Randy Weston in een interview met VRT NWS. "Alle muziek van zwart Amerika, zoals Louis Armstrong of gospel komt voort uit Afrikaanse spiritualiteit." 

Bekijk een fragment en een kort gesprek met Randy Weston hier onder:

Videospeler inladen...

Beluister hier onder een gesprek van Lies Steppe van Klara met Randy Weston, uit 2017.

Klara zendt het concert van Randy Weston op Jazz Middelheim uit 2017 opnieuw uit, op maandag 17 september in "Late Night Jazz", van 22 uur tot middernacht op Klara. Op zondag 16 september heeft ook "Round Midnight" aandacht voor het overlijden van deze jazzgrootheid, ook van 22 uur tot middernacht op Klara.

Meest gelezen