Een Facebookpagina, barbecue of zitbanken in v-vorm: hoe kan een gemeente eenzame mensen helpen?

Zowat de helft van de Belgen voelt zich regelmatig eenzaam. Dat blijkt uit een recente studie van het Nationaal Geluksonderzoek van levensverzekeraar NN en UGent. Welke maatregelen kunnen lokale besturen nemen om eenzaamheid tegen te gaan? Op jijkiest.be formuleren mensen enkele concrete ideeën.

Op Facebook en "in het echt"

Een Facebookpagina voor mensen die zich eenzaam voelen. Het is een van de voorstellen van An Landuyt op jijkiest.be. "Het zou nuttig zijn om deze pagina aan te maken per gemeente en er twee beheerders op te zetten, zodat eenzamen overdag ook contact hebben via het internet en elkaar kunnen leren kennen."

Voor haar voorstel vindt An inspiratie bij een bestaande Facebookpagina, die tot doel heeft om eenzame mensen met elkaar in contact te brengen op sociale media. Ze hoopt dat de gemeenten daar een voorbeeld aan nemen.

Daarnaast heeft An een idee om eenzame mensen ook "in het echt" dichter bij elkaar en bij anderen te brengen. Ze stelt namelijk voor dat gemeenten meer initiatieven organiseren voor eenzame mensen. "Naast een burendag zou de gemeente ook een barbecue kunnen organiseren en daarbij ook eenzame mensen uitnodigen."

Ook Annemie Rotsaert uit Merksplas vindt dat gemeenten meer kunnen doen om eenzaamheid te bestrijden. Zij stelt voor dat er in Merksplas aanspreekpunten komen in de straten. "Zo kan de gemeente een sociale gemeente worden waar iedereen kansen en hulp kan krijgen en waar kleine problemen niet groot hoeven te worden."

Jef Van Houdt heeft dan weer een origineel voorstel voor Herentals. Hij vraagt dat de gemeente nieuwe zitbanken in "v-vorm" zet in plaats van ze te verspreiden. Hij doet dat omdat hij de indruk heeft dat mensen tegenwoordig nauwelijks nog met elkaar praten. "Het voorstel is om meerdere zitbanken bij elkaar te plaatsen (met de voorkant naar elkaar of in een driehoek) waardoor de bankzitters "geholpen" worden om gemakkelijker met elkaar te praten."

Meest gelezen