Aalst
Nicolas Maeterlinck

Al 4 N-VA-kandidaten stappen op na "Pano"-reportage over Schild & Vrienden

Al vier kandidaten die voor de verkiezingen opkomen voor N-VA, zetten een stap opzij na de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden gisteren. Zowel Stijn Everaert, die op de N-VA-lijst in Aalst stond, als Igor Praet (Sint-Niklaas), Dennis Laveaux (Maaseik) en Jorden Dewachter (Puurs-Sint-Amands) trekken zich terug. 

In de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden wordt een Aalstenaar en lid van N-VA genoemd. De man postte een tijd geleden een meme in de geheime groep waarover gesproken wordt in de reportage. De burgemeester van Aalst Christophe D'Haese laat nu op zijn Facebookpagina weten dat de man Stijn Everaert is, de 22e kandidaat op de N-VA-lijst in Aalst. 

De post die Stijn Everaert plaatste in de geheime groep

"Stijn laat weten dat hij een stap opzij zet", zo schrijft D'Haese.  De burgemeester citeert Everaert in de post: "Ik ben de genoemde Aalstenaar, alhoewel ik slechts één meme geplaatst heb, en dit anderhalf jaar geleden. Ik zet een stap opzij van de lijst omdat ik absoluut niet wens dat ons lokaal project van de N-VA met haar sterke programma en beleid onder leiding van onze burgemeester en schepenen in gevaar komt. Ik veroordeel elke vorm van racisme en verdedig de inclusieve lijn van de N-VA. De framing binnen de reportage is zo groot dat ik dit niet uitgelegd krijg."

N-VA Aalst heeft intussen al een vervanger aangesteld. Of Everaert nog lid blijft van N-VA zal later beoordeeld worden, zegt D'Haese nog.

Ook drie andere leden van N-VA zetten een stap opzij voor de verkiezingen. Het gaat om Igor Praet, die op de 18e plaats stond in Sint-Niklaas. Hij was daar ook jongerenvoorzitter voor N-VA en ook die functie zegt hij op. De andere is Dennis Laveaux, die op plaats 20 stond op de N-VA-lijst in Maaseik. Ook  Jorden Dewachter, die op de 9e plaats stond in Puur-Sint-Amands zet een stap opzij.

Beluister hier het interview van politiek journalist Johny Vansevenant met burgemeester van Aalst Christophe D'Haese:

Meest gelezen