Videospeler inladen...

Gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden: "Bepalen of en door wie er strafbare feiten gepleegd zijn"

Het parket Oost-Vlaanderen voert een gerechtelijk onderzoek naar jongerenorganisatie Schild & Vrienden die in opspraak kwam in de "Pano"-reportage van gisteren. "We hebben de reportage diepgaand kunnen analyseren. Er is een onderzoek gestart om te bepalen of en door wie er strafbare feiten gepleegd zijn", zegt woordvoerder An Schoonjans. 

Nadat de jongerenbeweging Schild & Vrienden gisteren in opspraak kwam in een reportage van "Pano", krijgt het nu ook een gerechtelijk staartje.

Het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, opent - in overleg met het federaal parket - een onderzoek naar Schild & Vrienden. "We hebben de reportage diepgaand kunnen analyseren. Er is een onderzoek gestart om te bepalen of en door wie er strafbare feiten gepleegd zijn", zegt woordvoerder An Schoonjans. Er is intussen ook een onderzoeksrechter aangesteld.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt op Twitter dat er een onderzoek komt. 

Staatsveiligheid laat intussen weten dat ze identitaire groepen in verschillende Europese landen ziet opkomen. "In overleg met buitenlandse partners is dat iets wat we opvolgen."

Unia: "We hadden Schild & Vrienden al langer in het vizier"

Bij Gelijkekansencentrum Unia reageren ze verbolgen, maar niet verbaasd. "We hadden Schild & Vrienden al langer in het vizier. Maar dit puik staaltje onderzoeksjournalistiek is extra bezwarend materiaal waarmee we stappen richting justitie zullen zetten", zegt Unia-directeur Els Keytsman. Ze benadrukt dat de berichten alle kenmerken vertonen van hatespeech, die aanzet tot haat, discriminatie en geweld.

Volgens Keytsman heeft de reportage een groepering ontmaskerd die al langer met een dubbele tong spreekt. "De reportage legt het sluimerend racisme pijnlijk bloot. Wie krabt aan het aangebrande korstje, ontdekt de etter van onversneden racisme."

Videospeler inladen...

Meest gelezen