Royals van vlees en bloed: koningin Máxima giert het uit, Zara Philips over haar miskramen en "hey (waar is) Siri"

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Ook royals kunnen zich niet inhouden van het lachen, of het tegenovergestelde: ze kennen intens verdriet. Deze week waren de uitersten te zien. Terwijl de Nederlandse koningin Máxima schaterlachte bij de uitreiking van de plechtige Militaire Willems-Orde, liet de Britse Zara Philips heel wat stiltes vallen toen ze praatte over haar twee miskramen. Voorts: prinses Laurentien gaf haar mening over de (toen nog) uitgezette Lili en Howick, prins Carl Philip raakte zijn hond kwijt en prins Charles testte zijn "stille" Jaguar uit.

Prins Charles en zijn elektrische auto

De Britse kroonprins Charles woonde deze week als beschermheer van Children & the Arts een evenement bij in de bekende Royal Albert Hall om met jongeren en in aanwezigheid van componist Andrew Lloyd Webber over kunst en creativiteit te praten. Charles werd door zijn chauffeur voor het eerst gevoerd in zijn gloednieuwe elektrische Jaguar (I-Peace). "Stil maar dodelijk", grapte de 70-jarige prins bij aankomst.

Voorlopig zal Charles de auto gebruiken voor verplaatsingen binnen de Britse hoofdstad. Volgens de pers wordt binnenkort alvast een oplaadpunt geïnstalleerd aan Clarence House, de officiële residentie van Charles in Londen.

2018 Max Mumby/Indigo

Charles is altijd milieubewust geweest. Zo liet hij zijn blauwe Aston Martin -een geschenk van de Queen voor zijn 21e verjaardag in 1969- al ombouwen om te kunnen rijden op bio-ethanol (gemaakt van wijn). Ook zoon prins Harry verraste in mei op zijn huwelijk met een 50 jaar oude zilverblauwe, open Jaguar die omgebouwd is tot een elektrische wagen.

Een aantal koningshuizen wil het goede voorbeeld geven met milieuvriendelijke wagens. De Nederlandse koning Willem-Alexander verklapte vorig jaar met zijn 50e verjaardag dat hij sinds kort voor privé-verplaatsingen over een elektrische auto beschikt. Hij gebruikt de groene auto niet voor officiële taken. "Helaas, maar ik probeer zo mijn steentje bij te dragen", klonk het. Aan het Belgische hof hebben koning Filip en koningin Mathilde op dit ogenblik geen elektrisch model. "Er is wel aandacht voor de nieuwe technologie, en het wordt opgevolgd", klinkt het bij het hof.   

Prinses Laurentien als radio-sidekick

De Nederlandse prinses Laurentien, de schoonzus van koning Willem-Alexander die eigenlijk Petra Laurentien Brinkhorst heet, heeft de aftrap gegeven voor de Week van de Alfabetisering. Laurentien richtte de Stichting Lezen & Schrijven mee op. In Nederland zijn zo'n 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Voor het startschot van de Week kroop de prinses samen met Jeroen van Inkel achter de microfoon van de ochtendshow "Je dag is goed" van NPO  Radio 5. Laurentien mocht ook de playlist bepalen en koos voor popmuziek van Avicii en voor kleinkunst met Boudewijn de Groot en Ramses Shaffy.

danapress

Ik ben het heel erg eens dat je een oplossing moet zoeken voor Lili en Howick

In de uitzending deed de prinses een uitspraak die kritiek uitlokte. In Nederland werden Lili en Howick, twee tieners die tien jaar in Nederland wonen, uitgezet naar Armenië. "Ik kan en wil geen oordeel hebben over de situatie, maar ik leef mee met wat er in hun hoofd omgaat. (...) Dat je naar een oplossing moet zoeken, daar ben ik het ook heel erg eens mee", reageerde Laurentien. Opmerkelijk want koninklijke families mengen zich doorgaans niet in politieke kwesties. In NRC Handelsblad wijst columnist Tom-Jan Meeus de prinses erop dat hij "betwijfelt of de uitspraak slim is".

Het lijkt me geen voordeel dat ze zich gedraagt als de eerste de beste BN'er

“Kijk een paar avondjes televisie en je weet: wie bekend is kan alles vinden. Jantje Smit over de dividendbelasting, Piet Paulusma over de warmtepomp, de Toppers over het asielbeleid – het is allemaal doodnormaal. In feite gebeurt met prinses Laurentien hetzelfde: haar mening heeft vooral waarde wegens haar bekendheid. Zelf vermoed ik dat het land niet instort als we geen monarchie meer zouden zijn, maar voor aanhangers van het systeem, dat bestaat bij de gratie van afstand en onaanraakbaarheid, lijkt het me geen voordeel dat ze zich gedraagt als de eerste de beste BN’er", schrijft Meeus. (Uiteindelijk werd gisteren door de Nederlandse regering  beslist dat Lili en Howick mogen blijven, red).

Als het opspelden niet vlotjes gaat

Bij de Militaire Willems-Orde krijgen dappere, heldhaftige Nederlanders een onderscheiding van het Nederlandse staatshoofd. Op de eretekens staat "moed, beleid en trouw" en ze worden uitgereikt tijdens een plechtige ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. Deze keer viel majoor Roy de Ruiter de eer te beurt voor zijn optreden als helikopterpiloot in Afghanistan tussen 2007 en 2009.

The Mega Agency

Koning Willem-Alexander ridderde De Ruiter via een klap op zijn schouder (foto boven) en speldde hem het ereteken op in aanwezigheid van koningin Máxima en premier Mark Rutte. Maar dat ging niet zo vlot, tot groot jolijt van echtgenote Máxima. Fotograaf Robin Utrecht drukte op het juiste moment op de knop en dat geeft dit heerlijk onderstaand plaatje. Merk op dat Willem-Alexander doorheeft dat zijn vrouw aan het schaterlachen is.

Reporters

De politie is er ook voor prinsen en prinsessen

De Zweedse prins Carl Philip en zijn vrouw prinses Sofia halen opgelucht adem nu hun hond, Siri genaamd, terug thuis is. De koninklijke border terriër raakte een paar dagen geleden zoek, maar werd teruggevonden door de politie. De 5 jaar oude Siri was vermoedelijk op avontuur getrokken. Patrouillerende agenten vonden haar uitgeput terug en Siri viel in de politieauto prompt in slaap op de schoot van een agent. De politie wist in eerste instantie niet van wie de hond was.

De verbazing was dan ook groot toen Carl Philip en Sofia hun trouwe viervoeter zelf ophaalden. Het prinselijke paar -in casual outfit- poseerde met de glimlach met een agente. "De Zweedse politie is er ook voor prinsen en prinsessen", luidde de boodschap van de politie van Norrmalm (Stockholm) op Instagram. "Siri is een dierbaar familielid", reageerde het hof. Carl Philip en Sofia bleken erg ongerust te zijn.

De politie deelde ook een foto van Siri:

Of Carl Philip inspiratie haalde voor de naam van zijn hond  bij de digitale spraakherkennende assistent Siri van Apple weten we niet. Zijn zus prinses Madeleine had trouwens tot 2008 een Jack Russell die luisterde naar de naam... Zorro, een geschenk van haar toenmalige verloofde Jonas Bergström.

Zara Tindall over rouwen na een miskraam

Ze heeft twee dochters, de 4-jarige Mia en sinds juni Lena. Maar het was een weg met flink wat hobbels voor Zara Philips, de dochter van de Britse prinses Anne, en haar man Mike Tindall. Voor ze dochtertje Lena mochten verwelkomen had Zara twee miskramen. En het feit dat ze een bekend persoon is, deed daar geen deugd aan. "Het is normaal dat familie en vrienden het weten, maar helaas wist iedereen het. Dat was een van de moeilijkste zaken voor ons om mee om te gaan", vertelt ze in een interview aan BBC Breakfast.

Mike Tindall en Zara Philips.

Mannen voelen zich hulpeloos, en dat moet vreselijk zijn. Ze verliezen per slot van rekening ook een kind 

Zara kreeg gelukkig veel brieven van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. "Dank jullie wel", reageert Zara. Ze vergeet tijdens het gesprek zeker echtgenoot Mike niet. "Hij is ongelofelijk geweest. Het verlies is ook moeilijk voor mannen. Voor vrouwen ligt het anders: wij dragen het kind, maar voor mannen... ik veronderstel dat ze zich hulpeloos voelen, en dat moet vreselijk zijn. Zij verliezen per slot van rekening ook een kind. We zien nu licht aan het einde van de tunnel, en ik hoop dat het ons sterker maakt als gezin." 

Vóór Lena werd geboren, kondigde Zara een van haar zwangerschappen aan in november 2016. Tijdens de kerstdagen viel dan het nieuws dat ze het kindje verloren had. Niemand wist echter dat het koppel nog een tweede miskraam te verwerken had gekregen. Dat vertelde ze aan de pers pas na de geboorte van Lena.

VIDEO Bekijk hieronder een fragment van het gesprek met BBC:

Meest gelezen