RTBF-weervrouw getuigt over racistische opmerkingen: "Zap dan gewoon naar een andere post"

Cécile Djunga, weervrouw van de franstalige openbare omroep RTBF, postte gisteren een video op Facebook, waar ze zich boos maakt over de vele racistische opmerkingen die ze krijgt. “Er zijn veel mensen die denken dat racisme in België niet bestaat, maar dat is niet waar”

Aanleiding van de emotionele videoboodschap was een telefoontje van een dame gericht aan Célia Djunga. “Gisteren op het werk, op de weerdienst, heeft een vrouw me gebeld om me te zeggen dat ik te zwart ben, dat ze niets op het scherm kan zien. Dat ze alleen mijn kleren zag en dat ik niet goed op tv kwam”, vertelt de weervrouw in haar video.

Het is niet de eerste keer dat Djunga geconfronteerd wordt met racistische boodschappen en beledigingen. “Het stopt niet, het is nu een jaar dat ik hier werk als weervrouw en ik ben de racistische berichten en beledigingen zat. Het begint me kwaad te maken en het raakt me, want ik ben ook een mens”, zegt de weervrouw. "Als je mijn gezicht niet op tv wil zien, zap dan gewoon naar een andere post"

Aan het einde van de boodschap roept ze mensen op om te tonen dat we in een open België leven: "We gaan ze tonen dat we in een open België leven, ik voel me Belgisch en ik voel me goed in mijn land omdat het ook mijn land is.”

Lees verder onder de videoboodschap:

Ik heb het gevoel dat er nu iets beweegt

Gisteren, een paar uur na haar post, werd ze tijdens een uitzending van de RTBF opgebeld om te praten over haar getuigenis: " Ik ben nog van streek", zei ze tijdens de uitzending. Maar ze vindt vooral dat dit soort dingen eindelijk moet stoppen. "Ik ben nu aan het woord, maar veel mensen zijn dat niet […] er zijn nu veel mensen die nu aan mij een soortgelijk verhaal doen. Ik heb het gevoel dat er iets beweegt. Dat maakt me blij”, aldus Djunga.

Ondertussen liet Rode Duivel Christian Kabasele al weten dat hij haar steunt:

Meest gelezen