"Ik hoop dat de ogen van de mensen over Schild & Vrienden opengaan"

De medewerkers aan de UGent die vorig jaar een actie hebben gevoerd naar aanleiding van Internationale Vrouwendag hebben toen bot gevangen met hun klacht bij de ombudsdienst van UGent tegen Schild & Vrienden. "Volgens de ombudsdienst was het niet aantoonbaar dat Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden achter de raid op onze Facebookpagina zat. Ik hoop dat de ogen van de mensen nu opengaan. Er is geen plaats voor hun racistisch, fascistisch en seksistisch discours", zegt doctoraatsmedewerker Dorien Vanden Boer in "De wereld vandaag".

De doctoraatsmedewerker Dorien Vanden Boer heeft in "De wereld vandaag" gereageerd op de spraakmakende "Pano"-reportage over de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden. Vanden Boer kwam vorig jaar op een onaangename manier in contact met Schild & Vrienden, maar er werd geen gevolg gegeven aan de klacht bij de ombudsdienst van de UGent .

"Vorig jaar hebben we naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart een staking georganiseerd aan de UGent. We ijverden voor gelijkheid in alle posities voor vrouwen en mannen. Naar aanleiding van de actie hadden we een Facebookgroep opgericht om mensen mee te betrekken in de organisatie. We vroegen mensen om feministische liedjes te delen die we tijdens de actie aan het rectoraat konden afspelen", zegt Vanden Boer in "De wereld vandaag".

"We hebben toen gezien dat Dries Van Langenhove een idioot liedje had gepost dat helemaal niet feministisch was, maar de actie in het belachelijke trok. Daarop volgde een hele reeks posts die ronduit seksistisch waren en zelfs fascistisch. Eén iemand had een liedje gepost dat de verkrachting van jonge vrouwen bezingt. Dat waren walgelijke dingen die we onmiddellijk verwijderd hebben omdat we daar geen discussie over wilden houden. Zulke dingen gaan gewoon veel te ver en zijn het niet waard om woorden aan vuil te maken", aldus Vanden Boer. Ze hebben wel "printscreens" genomen van de posts.

We vermoedden dat Schild & Vrienden achter de actie zat, omdat het heel duidelijk was dat Van Langenhove de eerste reactie had gepost

De organisatoren van de actie voor meer vrouwenrechten hadden al gehoord over Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden. "We vermoedden wel dat Schild & Vrienden erachter zat, omdat het heel duidelijk was dat Van Langenhove de eerste reactie had gepost en dat daar alle reacties op volgden. Maar dat is heel moeilijk om te bewijzen. Hij zou dat afdoen als toeval of als "iedereen mag zijn gedacht zeggen", aldus Vanden Boer. 

"We hebben alle posts verzameld en doorgestuurd naar de ombudsman van de UGent. Tijdens onze actie was Dries Van Langenhove ook aanwezig. We hebben een “open-mike” georganiseerd. Van Langenhove heeft toen de microfoon genomen en een speech afgestoken waarin hij zei dat feminisme niet meer relevant is en zelfs schadelijk voor de universiteit. Natuurlijk werd dat op boegeroep onthaald, maar we wilden hem toch laten praten omdat dat vanuit ons principe belangrijk was."

"Daarna heeft hij commentaar gegeven op Facebook op een foto van een Belgisch meisje met Arabische roots dat ook aanwezig was op de actie. Hij zei dat ze niet omwille van haar gender gediscrimineerd wordt. Dat is duidelijk racisme. Dat hebben we ook gecommuniceerd naar de ombudsdienst. De dienst vond dat er te weinig bewijzen waren om deze zaak te behandelen. Het was niet aantoonbaar volgens de ombudsdienst dat Dries Van Langenhove achter de raid op onze Facebookpagina zat."

Ik hoop dat de ogen van de mensen opengaan. Er is geen plaats voor racisme, seksisme en fascisme aan de UGent

Dorien Vanden Boer vindt het bijzonder jammer dat een figuur als Dries Van Langenhove zulke prominente plaats kan opnemen in de universiteit. "Dries Van Langenhove is wel verkozen, maar veel mensen beseffen niet wat voor een racisitisch, seksistisch en fascistisch discours hij erop nahoudt. Ze kunnen die verborgen Facebookpagina’s en –groepen niet lezen. Hij heeft een zekere achterban, maar ik hoop dat de illusie nu doorprikt wordt. Ik hoop dat de ogen van de mensen nu opengaan."

Vanden Boer wil ook dat het debat over Schild & Vrienden en de vrouwenrechten op gang komt. "Het gaat om racisme, fascisme en seksisme. Dat zijn allemaal dingen die geen plek kunnen hebben op onze universiteit. Ik denk dat de UGent een voorbeeld moet stellen door meer vrouwen aan te stellen op de universiteit. Momenteel zijn 75 procent van alle proffen nog steeds mannen. Dat is een schande voor de universiteit. Dat moet veranderen. Als we het goede voorbeeld geven, dan creëren we ook niet de omgeving waarin mensen als Van Langenhove een voedingsbodem krijgen. Ik denk dat dat een belangrijke boodschap is voor de rest van de maatschappij en de politici", besluit Vanden Boer.

Meest gelezen