Nicolas Maeterlinck

Bracke: "Commissies Binnenlandse Zaken en Justitie moeten zo snel mogelijk bijeenkomen" over Schild & Vrienden

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) vraagt de commissies Binnenlandse Zaken en Justitie om zo snel mogelijk bijeen te komen naar aanleiding van de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden. Nadia Sminate (N-VA), voorzitter van de Vlaamse commissie Radicalisering, kondigde eerder aan dat die commissie volgende week donderdag samenkomt.

De voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Siegfried Bracke (N-VA), roept de commissies Binnenlandse Zaken en Justitie op om zo snel mogelijk bijeen te komen naar aanleiding van de "Pano"-reportage over de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden.

Vlaamse commissie Radicalisering komt volgende week donderdag samen

Nadia Sminate (N-VA), voorzitter van de Vlaamse commissie Radicalisering, kondigde eerder aan dat die commissie van het Vlaams Parlement volgende week donderdag samenkomt.

Sminate benadrukt dat het werk van de commissie Radicalisering losstaat van het juridisch onderzoek naar Schild & Vrienden. Ze zullen vooral bekijken hoe ze jongeren juiste informatie kunnen verschaffen, om radicalisering te voorkomen. "Want we krijgen moeilijk vat op sociale media", geeft Sminate toe. 

Bart Somers (Open VLD) had eerder op Twitter opgeroepen om de commissie Radicalisering in het Vlaams Parlement "dringend" samen te roepen na de ophefmakende "Pano"-reportage over de rechts-radicale jongerenbeweging Schild & Vrienden gisteren. Imade Annouri, Vlaams Parlementslid voor Groen en tweede ondervoorzitter van de commissie Radicalisering, deed gisterenavond een zelfde oproep. 

“VMO in maatpak”

Somers spaart zijn kritiek op Schild & Vrienden overigens niet. “Wie die uitzending van Pano gisteren gezien heeft, kan niet anders dan vaststellen dat we hier te maken hebben met een soort VMO in maatpak.”

Volgens de burgemeester van Mechelen is de ideologie van Schild & Vrienden zelfs vergelijkbaar met religieus totalitarisme. "Dit is de perfecte spiegel van ander totalitair gevaar, dat dan vaak religieus getint is. Het is een verontrustend fenomeen, waar we in Vlaanderen paal en perk aan moeten stellen.” 

“Voorkomen dat kanker van haat zich verder verspreidt”

De taak van de commissie is om "gewelddadige radicalisering te voorkomen", zegt Somers: “De commissie Radicalisering is opgericht om fenomenen van gewelddadige radicalisering te voorkomen. We zorgen dat mensen zich bewust zijn van het gevaar, dat het gevaar in beeld wordt gebracht.”

Hij wil dat het Vlaams Parlement nu een duidelijk standpunt inneemt. “Het is belangrijk dat het Vlaams Parlement zich daarover buigt, een duidelijk standpunt inneemt, en een strategie ontwikkelt om te voorkomen dat die kanker van haat zich verder verspreidt in Vlaanderen.” 

“Ik verwerp elke vorm van haat en totalitair denken. Dit is een gevecht voor ons beschavingsmodel, tegen al diegenen – of het nu van links of rechts is – die dat model bedreigen. Net zoals we een strategie ontwikkelen tegen totalitair denken op religieuze basis, moeten we extreem-rechts totalitair denken even consequent bestrijden", zegt Somers nog. 

Meest gelezen