Videospeler inladen...

Studentenvertegenwoordiger UGent: “Dries moet de eer aan zichzelf houden en uit de raad stappen”

“Dries moet de eer aan zichzelf houden en uit de raad stappen.” Dag zegt Patricia Kostadinov, een van de vier studentenvertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent, na de ophefmakende “Pano”-reportage over Schild & Vrienden. Ook leider van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove werd verkozen als studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de UGent. 

Veel studenten genieten nu van hun welverdiende vakantie. Sommigen zijn nog bezig aan herexamens, of vieren het einde daarvan. Toch is bij hen ook verontwaardiging te horen over de “Pano”-reportage over de rechts-radicale organisatie Schild & Vrienden gisteren. 

Zo ook bij Patricia Kostadinov, een van de vier studentenvertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent. Patricia is student politieke wetenschappen. Ze zetelt onafhankelijk van een vereniging in de Raad van Bestuur, en reageert geschokt op de beelden die ze te zien kreeg. Ook Dries Van Langenhove, leider van de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden werd verkozen voor de raad.

Iedereen weet dat het een vereniging met een geurtje is. Blijkbaar is de beerput dieper dan we dachten

Patricia Kostadinov, studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de UGent

“Dries moet de eer aan zichzelf houden en uit de raad stappen”

Volgens Patricia probeert Schild & Vrienden het democratisch karakter van de Gentse universiteit “te ontwrichten”: “Het is een paramilitaire vereniging die onze democratie probeert te ontwrichten. Kijk maar naar de Vlaamse Jeugdraad en naar onze universiteit.”

Ze vindt dan ook dat Dries Van Langenhove beter “de eer aan zichzelf houdt” en opstapt uit de raad. “Dries moet de eer aan zichzelf houden en uit de raad stappen. De studenten die voor hem hebben gestemd, zijn misleid.”

Ze benadrukt wel dat er wordt gewacht op het juridisch onderzoek. “Onze universiteit tolereert heel wat meningen. Maar zijn er geen grenzen wanneer wapens worden gepromoot onder het mom “klaar voor de strijd”? Er moet een juridisch onderzoek gevoerd worden.”

Onder de radar

Patricia heeft bijna lof voor het organisatietalent van Dries Van Langenhove. “Dries is een zeer goede organisator. Ze weten hoe ze de media moeten bespelen.”

Door dat talent heeft ze nooit ingezien waar de vereniging werkelijk voor stond: “Ondanks dat we gewaarschuwd zouden kunnen zijn geweest, zijn ze door hun organisatieskills en bespeling van de media onder de radar kunnen blijven. Ik ben zeer blij dat de ‘Pano’-reportage hen heeft ontmaskerd. Dat was nodig.”

“Niet in mijn naam”

Toch kwam Patricia al eerder in aanvaring met Schild & Vrienden. “Ik heb zelf met andere studentenvertegenwoordigers actie gevoerd toen Schild & Vrienden uitspraken deed over de transgenderkwestie. Die actie was geen aanval op Dries en zijn vereniging. Het ging over tolerantie.” Die actie ging onder het mom “Niet in mijn naam”.

Vanavond volgt er overigens een demonstratie aan het Gentse stadhuis. Op 25 september is er nog een actie, om de plaats van Dries van Langenhove in de Raad van Bestuur aan te kaarten. 

Meest gelezen