Videospeler inladen...

Ombudsman Tim Pauwels: "Pano-ploeg wist niet op voorhand wat ze zou vinden"

Toen de ploeg van "Pano" aan zijn reportage over Schild & Vrienden begon, wist ze niet wat ze zou vinden in de gesloten internetgroepen.  Dat zegt Tim Pauwels, de ombudsman van VRT NWS. Er is dus geen sprake van opgezet spel.

"Zoals te verwachten was hebben we zowel positieve als negatieve reacties gekregen op de uitzending van "Pano", zegt Pauwels, "gaande van felicitaties tot schelden op de linkse VRT."

"Algemeen heb je het gevoel dat dit een aanval op rechts is. Maar dat heb je natuurlijk: een "Pano" over de drugsproblemen in Antwerpen wordt gezien als een aanval op links, en dit wordt gezien als een aanval op rechts".

Geen opgezet spel

"De "Pano"-ploeg wist niet vooraf, toen ze aan de reportage begon, dat zij toegang zou krijgen tot die groepen en dat ze dat zouden ontdekken. In die zin was het geen opgezet spel", stelt Pauwels.

""We moeten ook niet aan "guilt by association" doen. Het is niet omdat je op een ander vlak een overeenkomst hebt dat je mee racistisch bent. Het gaat over Schild & Vrienden, niet over mensen die Vlaamse identiteit belangrijk vinden, of mensen die willen opkomen voor het gezin", zegt Pauwels.

Timing

Dries Van Langenhove zegt dat de uitzending vervroegd is om een impact te hebben op de gemeenteraadsverkiezingen, maar dat wordt ontkend door de "Pano"-ploeg. "Het uitzendschema lag nooit vast, er was alleen gezegd dat we er zes maanden zouden voor nemen, en dat is ongeveer nu", zegt Pauwels.

"De verkiezingen waren geen reden, wel is er gedacht aan Chemnitz, omdat uit de rellen daar is gebleken welke mobilisatiekracht extreemrechts heeft en er daar ook onderlinge netwerken bestaan. Daar ging het ook over in de reportage", zegt Pauwels.

"Ook hier geen "guilt by association". Het gaat over Schild & Vrienden, niet over de partijen die op de lijsten staan. Aan de andere kant ben ik wel blij dat we van een speler die zich langzamerhand in het maatschappelijke debat aan het binnenwurmen was, dat we daarvan weten hoe het zit", besluit Pauwels.

Bekijk hier het volledige gesprek met onze ombudsman Tim Pauwels

Videospeler inladen...

Meest gelezen