AFP or licensors

Topvrouw Facebook tijdens hoorzitting Senaat: "We zijn meer vastberaden dan onze tegenstanders"

De leiders van de sociaalnetwerksites Facebook en Twitter zijn gisteren verhoord in de commissie voor de Inlichtingendiensten van de Amerikaanse Senaat. Ze hebben onder meer getuigd over hun inzet tegen buitenlandse inmenging in het Amerikaanse publiek debat. De topman van Google was uitgenodigd voor de hoorzitting, maar die kwam niet opdagen.

Het verhoor werd in het algemeen als constructief beschouwd. Zowel Facebook als Twitter hebben opnieuw de fouten erkend bij de inzet tegen buitenlandse inmenging: "We waren zowel traag bij het signaleren als bij het reageren op deze inmenging", zei Facebook-COO Sheryl Sandberg. "Die inmenging was totaal onaanvaardbaar. Het heeft zowel de waarden van ons bedrijf als die van ons land geschonden", klinkt het.

Sandberg verklaarde bovendien dat het bedrijf al stappen heeft gezet om aan die inmenging iets te doen, ook aan "fake news".

AFP or licensors

"Geen plaats voor misbruik"

Ook de CEO van Twitter Jack Dorsey heeft tijdens het verhoor het misbruik van zijn platformen en de gevolgen hiervan toegegeven: "Misbruik, intimidatie, trollen, propaganda verspreiden, zorgen voor een ongezonde publieke omgeving", zei Dorsey. Volgens hem werd desinformatie zowel door bots (kunstmatig intelligente programma's) als door mensen verspreid.

De commissie verhoorde de Twitter-directeur onder meer naar aanleiding van de Republikeinse kritiek over eventuele onpartijdigheid van het sociale medium. Die ontstond na een recent journalistiek onderzoek van Vice News, waaruit blijkt dat een aantal Republikeinse politici niet zichtbaar werd in de zoekresultaten van Twitter: "We hebben geoordeeld dat dat niet eerlijk was, en hebben het dus gecorrigeerd", zei de Twitter-CEO.

Of er sprake is van een zogenoemde "schaduwban" bij conservatieve accounts ontkende de Twitter-leider. Hierdoor zouden die accounts onzichtbaar blijven voor andere gebruikers. Maar volgens Dorsey waren door het algoritme van de "schaduwban" zowel accounts van Democraten als Republikeinen minder zichtbaar. Over de verhouding van de getroffen accounts wilde hij niets kwijt. Maar hij ontkende dat Twitter uit "politieke ideologie" beslissingen zou nemen.

AFP or licensors

Meer transparantie

Hoeveel meldingen van misbruik op Twitter er zijn, wilde de CEO gisteren niet kwijt. Maar hij belooft in de toekomst meer informatie openbaar te maken. Dorsey zei dat Twitter ook beter zijn best moet doen om die meldingen te verwerken.

Als voorbeeld van Twitter-misbruik werd een bewerkte foto van de dochter van de overleden senator John McCain, Meghan McCain, meermaals genoemd. Een gebruiker plaatste een foto van haar, terwijl ze huilend bij de kist van haar vader stond. De plaatser had er een pistool in gefotoshopt dat was gericht op de 33-jarige vrouw. De foto bleef urenlang op Twitter staan.

Ook de voorwaarden die de gebruikers moeten aanvaarden bij het opstarten van een nieuw Twitter-account, kwamen ter sprake: "Als je de voorwaarden nu, met een kop koffie erbij, doorleest, denk ik niet dat je ze begrijpt", zei Dorsey zelf. "We kunnen onze regels en voorwaarden veel toegankelijker maken. Dat is iets waar we aan werken." 

Dorsey benadrukte ook het belang van bescherming van de privacy bij de Twitteraars. Volgens hem moet zijn bedrijf aan de gebruikers beter duidelijk maken welke data zij afstaan in ruil voor het gebruik van Twitter. Het bedrijf verdient zijn geld door informatie over gebruikers te verzamelen en te delen met adverteerders.

Opvallende toeschouwer

Opvallend, de hoorzitting werd bijgewoond door Alex Jones. Vier pagina's van de complottheoriedenker werden onlangs geblokkeerd op Facebook. Op Twitter mag hij blijven staan.

AFP or licensors

Meest gelezen