Videospeler inladen...

Vlaams Belang: "Wansmakelijke posts van individuen schaden legitieme strijd voor behoud identiteit"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft op Twitter en in "Terzake" gereageerd op de "Pano"-reportage rond de rechts-radicale jongerenbeweging Schild & Vrienden.  Hij noemt de racistische posts in een geheime groep wansmakelijk en vindt dat enkele individuen daarmee de legitieme strijd voor het behoud van identiteit schaden.

Voorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken noemt de racistische foto's en uitspraken, die in een geheime groep zijn gepost door leden van Schild & Vrienden, het werk van enkele individuen. "Ze zijn wansmakelijk en schaden niet alleen Schild & Vrienden, maar ook vooral een legitieme strijd voor het behoud van onze identiteit en tegen massa-immigratie", zo schrijft hij op Twitter.

In "Terzake" zegt Van Grieken dat individuen die wansmakelijke racistische berichten posten niet welkom zijn bij de partij. Of Dries Van Langenhove zich zou kunnen aansluiten is een hypothetische vraag, zegt Van Grieken, omdat Van Langenhove niets te maken wil hebben met partijpolitiek. "Dries zijn plaats is niet bij het Vlaams Belang, hij wil dat zelf niet."

Ook Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is het daarmee eens. "Ik distantieer mij uiteraard van racistische en antisemitische uitspraken die via sociale media gebeurd zijn. Maar dit mag niet leiden tot het neersabelen van een hele groep van jonge mensen die het goed menen", zo zegt hij aan onze redactie.

"Ik denk dat het hier gaat over individuele uitspraken die we moeten veroordelen. Maar dat men ondertussen ook probeert om de hele groep te framen en de hele Vlaamse beweging te schaden en te associëren met racisme en antisemitisme, dat kan en mag niet de bedoeling zijn", zegt Dewinter. Zowel Dewinter als Van Grieken betreuren ook dat de reportage er komt enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Voorzitter Van Grieken richt intussen ook zijn pijlen op N-VA. Volgens hem is het opmerkelijk dat "Schild & Vrienden het vuile werk mag opknappen van N-VA, maar het hele clubje nu achter tralies moet van de partij". Van Grieken verwijst daarmee naar een lezing door staatssecretaris Francken vorig jaar aan de UGent, waar vrijwilligers van de jongerenvereniging - op eigen initiatief - kwamen opdagen om de lezing naar eigen zeggen "in goede banen te leiden". Ze deden dat nadat eerder een lezing van Francken in Brussel niet kon plaatsvinden door een protestactie.

Beluister hier het interview van politiek journalist Johny Vansevenant met Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter:

Meest gelezen