Vlaamse overheid vraagt gemeenten om overbodige verkeersborden weg te halen

De Vlaamse overheid heeft een brief gestuurd naar alle gemeenten met de vraag om zoveel mogelijk overbodige verkeersborden weg te halen. "Bedoeling is dat het allemaal wat leesbaarder wordt," zegt Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Een overload aan verkeersborden is negatief voor de leesbaarheid van de weg en dat kan een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid." Er is een lijst gemaakt van een 20-tal verkeersborden die in bepaalde situaties weg kunnen.

Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts: "Wij vragen aan de gemeenten: ga eens kijken in uw gemeente of sommige borden niet weg kunnen. Het gaat dan om borden die overbodig zijn omdat ze dubbelop zijn of die niet meer geschikt zijn. Bijvoorbeeld het bord "verboden in te halen" is overbodig als er een doorlopende witte lijn op het wegdek geschilderd is. Ander voorbeeld: Op sommige kruispunten met zebrapaden die met rode lichten geregeld worden, zijn sommige aanduidingsborden voor overstekende voetgangers overbodig."

"Het is geen verplichting voor de gemeenten maar ik hoop dat ze er zo snel mogelijk op ingaan. Bedoeling is dat het allemaal wat leesbaarder wordt want we hebben in Vlaanderen gewoon te veel verkeersborden langs onze wegen staan. "

Leesbaarheid = veiligheid

"Een overload aan verkeersborden is negatief voor de leesbaarheid van de weg en dat kan een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid," zegt Weyts. "Wij willen zo weinig mogelijk verkeersborden zodat de weg zo leesbaar mogelijk is. Het is een oefening waar we al een tijdje mee bezig zijn. "

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dat het netwerk van gewest- en autosnelwegen in Vlaanderen beheert,  volgt de oproep van de Vlaamse overheid al op.  Er is een lijst gemaakt van een stuk of 20 verkeersborden die in bepaalde situaties weg kunnen.

Meest gelezen